FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnovljen turistički riječni brod "Juran i Sofija"

SISAK, 24. lipnja 2020. (Hina) - Suradnjom Grada Siska i Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, obnovljen je turistički riječni brod "Juran i Sofija", kojim će već od idućeg vikenda biti obogaćena turistička ponuda na sisačkom području. 

Prva, promotivna vožnja u srijedu je organizirana za novinare. Vožnjom rijekom Kupom, oni su se uvjerili kako će budući putnici na jedinstven način moći doživjeti povijesnu jezgru Siska te prirodu koja ga okružuje. Plovidba od gradskog središta do sisačkog Starog grada ujedno je i najbolji uvod u upoznavanje sisačkog dijela Posavine, uključujući i Park prirode Lonjsko polje.

Brod "Juran i Sofija" izgrađen je 2003. godine, a ime je dobio po prvoj kazališnoj predstavi na štokavskom narječju hrvatskog jezika izvedenoj u Sisku 1839. godine. Nakon temeljitog remonta, ponovo je prilagođen prijevozu putnika, pa će od subote 27. lipnja, opet subotom, nedjeljom i praznicima prevoziti turiste.

"Na temelju sporazuma o partnerstvu, Grad je brod predao na korištenje Parku prirode, pa će sada naši sugrađani i drugi gosti imati priliku grad doživjeti na drugi način, što je jedinstven slučaj u našoj domovini, budući da Kupa protječe gradskim središtem. Vjerujem da će se nakon ove vožnje naši gosti odlučiti posjetiti i obližnji Park prirode Lonjsko polje. Ovo je ujedno i najava našeg zajedničkog nominiranja projekta Ornitološkog centra u Čigoču. Ovaj čin je ujedno poveznica sisačke povijesti od antičke arheologije, industrijske baštine u Holandskoj kući, do rijeke Kupe, Staroga grada i Lonjskog polja", rekla je sisačka grdonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Ravnatelj Javne ustanove Lonjsko polje Ivor Stanivuković suradnju s Gradom Siskom od 2017. godine, ocijenio je vrlo uspješnom i konstruktivnom. "Cijelu ovu zajedničku turističku priču završit ćemo uređenjem našeg Ornitološkog centra, čija je procijenjena vrijednost oko 40 milijuna kuna. Inače, Park prirode sustavno ulaže u posjetiteljsku infrastrukturu i ove godine završamano projekt novog posjetiteljskog centra u Osekovu, vrijednog 20 milijuna kuna, što će biti dodana vrijednst ne samo Lonjskog polja, nego i cijele županije", rekao je Stanivuković.

Cijena jednosatne vožnje 20 kuna

Brod "Juran i Sofija", kapaciteta je 70 osoba, i jednosatna vožnja stajat će samo 20 kuna, a vožnja će biti uključena i u vikend programe Parka prirode. Polazna i završna luka plovidbe bit će brod "Biokovo", koji se nalazi kod sisačkog Malog kaptola. Vikendima i blagdanima su predviđeni polasci broda u 11 i 13 sati, a prema posebnim najavama, skupine će brod moći koristiti i u druge termine. Izgradnjom pristaništa uz stari grad, predviđeno je da se uz plovidbu u program uključi i razgledanje tamošnjih muzejskih zbirki. 

Za sigurnost putnika bit će zadužena dvočlana ili tročlana posada s iskusnim zapovjednikom broda Goranom Iličićem. Brod "Juran i Sofija", samo je jedno plovilo u floti Parka prirode, u kojoj su još dva nadzorna čamca za čuvare prirode, turističko plovilo "Vodomar", četiri čamca na solarni pogon te 10 kanua.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙