FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko predsjedanje EU: Video konferencija o tumorima glave i vrata

ZAGREB, 10. lipnja 2020. (Hina) - U sklopu Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije danas se održava video konferencija o tumorima glave i vrata u organizaciji Hrvatskog društva za tumore glave i vrata i povjerenice za zdravstvo EK Stelle Kyriakides.

Povjerenica će održati predavanje o planovima u području onkologije i suzbijanju raka kao jednom od priroriteta EU, uz osvrt na tumore glave i vrata.

Na konferenciji sudjeluju vodeći svjetski stručnjaci iz područja onkologije, stručnjaci iz niza europskih centara kao i vodeći hrvatski stručnjaci u tom području. Bit će govora o multidisciplinarnom pristupu liječenju te skupine tumora, utjecaju HPV-a, prevenciji te robotskoj kirurgiji i imunoterapiji, navodi predsjednik Hrvatskog društva za tumore glave i vrata Drago Prgomet.

Tumori glave i vrata su heterogena skupina tumora, koja zahvaća usnu šupljinu, orofarinks, nazofarinks, ždrijelo i grkljan. Vrlo su agresivni i genetski kompleksni tumori čije je liječenje zahtijevno jer ostavlja velike posljedice na govor, disanje, gutanje i općenito kvalitetu života. Oko 75 posto tumora glave i vrata povezano je s pušenjem i alkoholom, a zamjetan porast takvih tumora povezan je s HPV virusom. Po učestalosti su na šestom mjestu među svim malignim tumorima.

"Današnjom konferencijom želimo pozicionirati Hrvatsku kao mjesto povezivanja najboljih stručnjaka na ovom polju medicine u cijelom svijetu", ističe Prgomet.

"U Hrvatskoj od tumora glave i vrata godišnje oboli 900 osoba, odnosno oko 1600 osoba pridodaju li se i tumori štitnjače koji također ulaze u tu skupinu tumora. Iako u Hrvatskoj imamo svu suvremenu tehnologiji a svakom je pacijentu dostupna kemoterapija te imunoterapija, zasad kao druga linija liječenja, smrtnost od ovih tumora je velika i iznosi oko 50 posto", navodi Prgomet.

Trenutno su odobrena dva lijeka (pembrolizumab i nivolumab) za pacijente s recidivirajućih odnosno metastatskim tumorima glave i vrata koji oboljelima produžuju život i pružaju bolju kvalitetu života nakon primjene , a očekuje se i da će uskoro postati i prva linija terapije.

Za liječenje ovih bolesnika važan je, ističe Prgomet, multidisciplinarni tim u kojemu osim kirurga glave i vrata, onkologa i drugih specijalista liječnika, treba sudjelovati i logoped, psiholog, onkološka sestra, fizioterapeut, nutricionist i socijalni radnik.

Takav pristup liječenju omogućuje brži tretman bolesnika, kvalitetniji kirurški postupak, manja odstupanja u radioterapijskim protokolima, dulje trajanje života te bolju kvalitetu života. Pritom veliki doprinos ima imunoterapija te posljednjih godina snažni razvoj kirurgije gdje se primjenjuju endoskopska i robotska tehnologija koja rezultira značajno manjom smrtnošću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙