FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK: koronavirus prijetnja srednje razine rizika

BRUXELLES, 3. lipnja 2020. (Hina) - Europska komisija predložila je u srijedu da se koronavirus klasificira kao prijetnje srednje razine rizika na radnom mjestu, što otvara put poslodavcima da ublaže mjere zaštite na radu.

Komisija je predložila dopunu direktive o biološkim agensima kako bi se na popis bioloških agensa, koje ta direktiva pokriva, uvrstio i virus SARS-CoV-2. 

Dopunom direktive uzimaju se u obzir novi rizici na radnom mjestu i pruža dodatna zaštita svim radnicima, posebice onima koji radi izravno s virusom u bolnicama, industrijskim procesima i laboratorijima, navodi Komisija.

Komisija predlaže da se novi koronavirus razvrsta u treću od četiri razine rizika, pri čemu je četvrta razina najveći rizik.

Treća razina rizika znači da virus "može izazvati tešku bolest ljudi i predstavljati ozbiljan rizik za radnike, da može predstavljati rizik od širenja na zajednicu, ali i da obično postoji učinkovita profilaksa ili liječenje".

Biološki agensi četvrte, najviše razine rizika su oni koji predstavljaju „visoki rizik” od infekcije i za koje nema dostupne profilakse ili liječenja.

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) objavila je odmah nakon izbijanja krize koronavirusa smjernice za radna mjesta u kojima je dala preporuke o tome kako  osigurati zdravlje i sigurnost radnika koji se vraćaju na radno mjesto.

aPrijedlog Komisije, koji mora dobiti potporu Vijeća EU-a i Europskog parlamena, može imati veliki utjecaj na troškove tvrtki koje ponovno pokreću aktivnosti nakon zastoja zbog pandemije.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙