FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU spremna popustiti po pitanju ribarstva u pregovorima s Londonom?

BRUXELLES, 26. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Europska unija spremna je idućeg tjedna odustati od postojećeg "maksimalističkog" pristupa ribarstvu u pregovorima s Velikom Britanijom o uređenju budućih odnosa, piše utorak Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore. 

 

To bi ujedno bila prva koncesija EU-a u pregovorima s Londonom.

EU je do sada u pregovorima zahtijevala zadržavanje statusa quo, odnosno stanja formiranog za vrijeme britanskog članstva u Europskoj uniji, po kojem je većina ribe ulovljena u britanskim vodama odlazila drugim zemljama u EU.

Velika Britanija je naglasila da želi kontrolirati svoje teritorijalno more i izlov ribe.

"Naše postojeće stajalište o održanju trenutnih uvjeta nemoguće je održati", rekao je europski diplomat koji prati brexit.

"Jasno je da je to nedostižno tako da ćemo pokušati približiti stajališta", dodao je.

Dužosnik EU-a rekao je za Reuters da je Europska komisija spremna popustiti u svom zahtjevu, pod uvjetom da Britanci također odustanu od svog beskompromisnog stajališta.

"Postoje naznake mogućeg usuglašavanja pristupa", kazao je dužnosnik uoči novog kruga pregovora idućeg tjedna.

"Željeli bismo promijeniti zahtjev za očuvanjem postojećeg stanja, što je na neki način maksimalistička početna pozicija, ako Velika Britanija također odustane od svoje pozicije po pitanju obalnog pojasa. Tu leži prostor za kompromis", zaključio je.

Ribarstvo je posebno politički osjetljivo pitanje za Francusku i blok 27 zemalja kaže da se neće moći zaključiti novi trgovinski sporazum s Britanijom ako se ne postigne stabilan sporazum o ribarstvu.  

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙