FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sažetak: Osam novozaraženih, zabrana ulaska državljana trećih zemalja do 15. lipnja

ZAGREB, 14. svibnja 2020. (Hina) - U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 2221 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite, a njegov voditelj Davor Božinović rekao je da i Hrvatska zabranjuje ulazak državljana trećih zemalja do 15. lipnja.

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević rekla je da je ukupno testirano 50.340 osoba, 1603 u zadnja 24 sata.

Hospitaliziranih bolesnika je za četiri manje, što znači da je 146 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru sedam pacijenata. 

Novi slučajevi povezani s povratnicima iz Švedske i letom Frankfurt - Zagreb

Ukupan broj ozdravljenih je 1850 osoba, što je 16 novih od jučer. Iz bolnice je otpušteno 711 pacijenata, a kod kuće ih je ozdravilo 1139. Preminulih nije bilo te je ukupna brojka ostala na 94 osobe.

U Požeško-slavonskoj županiji zabilježena su tri nova bolesnika, a svi su članovi uže obitelji i kontakti jednog od dvojice zaraženih radnika koji su se vratili iz Švedske, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić izvijestila je da je u Zagrebu jučer zabilježeno tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a dva od tri pozitivna povezana su s letom Frankfurt - Zagreb.

Pod mjeru samoizolacije stavljene su 24 osobe, a sedam se Zagrepčana oporavilo, ukupno 436. Dva novozaražena potvrđena su i u Brodsko-posavskoj županiji.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić predložio je da se ne napusti sustav evidentiranja svih osoba koje ulaze u Hrvatsku, odnosno da podaci o njima budu i dalje dostupni ustanovama zdravstvenog sustava.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji ozdravila je i zadnja od ukupno 40 osoba zaraženih koronavirusom pa je ta županija postala "corona free", izvijestio je tamošnji Stožer. Situacija je stabilna i već 16. dan zaredom nema novooboljelih.

Capak: Epidemiološka situacija jako dobra

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak epidemiološku situaciju u Hrvatskoj ocijenio je jako dobrom jer se broj novooboljelih zadržava na jednoznamenkastoj brojci.  

Dodao je da se pažljivo prati nova situacija nakon što je omogućen normalan život građana i gospodarske aktivnosti, a u ovom trenutku nema indicija da ćemo se vraćati na stare mjere.

Capak je izvijestio da je Dom za starije u Koprivnici pod konotrolom, svi tamošnji slučajevi bili su odmah epidemiološki pokriveni, a kontakti stavljeni u samoizolaciju.

Istaknuo je kako je u svim domovima za starije u Hrvatskoj epidemiološka reakcija na prodor virusa bila brza, a najveći broj oboljelih hospitaliziran.

Veći broj smrtnih slučajeva u nekim domovima za starije Capak je povezao s nepokretnošću bolesnika i njihovim težim komorbiditetom. 

U samoizolaciji je trenutno 1085 osoba, a nakon prelaska granice više se ne ide u samoizolaciju.

Božinović: Rezultati najbolje govore o povjerenju građana u Stožer

Na pitanje opada li povjerenje građana u Stožer odgovorio je njegov voditelj Davor Božinović. "Hrvatski rezultati u borbi protiv pandemije najbolje govore o povjerenju građana u Stožer", ocijenio je Božinović.

Upitan razmišlja li se o reduciranju redovnih medijskih konferencija, Božinović je odgovorio da će se razmotriti taj prijedlog. Dodao je kako prema Zakonu o javnom okupljanju i epidemiološkim mjerama nema zabrane javnog okupljanja, ''ni zabrane prosvjeda u tom kontekstu''.   

Govoreći o prelascima granica i ulasku u Hrvatsku, Božinović je kazao da Hrvatska slijedi preporuku Europske komisije da se do 15. lipnja produži zabrana ulaska državljana trećih zemalja na teritorij EU-a, osim u nekim taksativno navedenim izuzecima.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je kako je dosadašnje serološko testiranje među zaposlenicima klinike pokazalo da nitko nije zaražen virusom.

Dodala je kako to govori o iznimnoj profesionalnosti u radu i ponašanju zaposlenika Klinike jer su u radu s bolesnicima proveli sve mjere zaštite, a i u privatnom životu su se ponašali profesionalno.

Prava zaštita od virusa bit će tek cjepivo

Upitana za prokuženost populacije, rekla je kako još nema puno takvih istraživanja, ali u Njemačkoj i nekim zemljama koje su bile visoko izložene postotak prokuženih je maksimalno 15 posto.

Istaknula je da će prava zaštita od virusa biti tek novootkriveno cjepivo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tijekom epidemije, te za kupanje na bazenima i u vodenim parkovima, više informacija može se pronaći na poveznici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙