FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: U županiji četiri kršenja mjera samoizolacije

OSIJEK, 6. svibnja 2020. (Hina) -  U Osječko-baranjskoj županiji nema novoboljelih od covida-19 pa je u epidemiji broj oboljelih i dalje 130, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite, koji je upozorio da su utvrđena četiri slučaja kršenja mjera samoizolacije.

Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović rekao je na konferenciji za novinare kako je u protekla 24 sata testirano 137 osoba, među kojima nije bilo pozitivnih na koronavirus, ali je još pet osoba izliječeno, čime se došlo do 100 izliječenih.
U osječkome KBC-u hospitalizirano je devet osoba, od kojih je jedna na respiratoru. U samoizolaciji je 210 osoba i nema novih, što znači da su svi kontakti prije oboljelih stavljeni u samoizolaciju, poručio je Ivanović.

Upozorio je kako je policija jučer u 28 provjera otkrila četiri kršenja mjera samoizolacije, dva u Donjem Miholjcu te po jedan u Našicama i Čepinu, te je još jedanput pozvao građane da ne krše te mjere.

Na upit novinara zbog čega se posljednjih dana najveći broj oboljelih osoba pojavio na valpovačkom području, Ivanović je odgovorio kako je izvor zaraze u tom slučaju poznat, a došao je iz jednoga gospodarskog subjekta na području Koške.
Zavod za javno zdravstvo proveo je izvide, ali nije bilo nekog novog žarišta ili ekspanzije, što pokazuju i današnji podatci, ocijenio je dožupan Ivanović.

Ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić izvijestio je kako se, u sklopu reaktivacije zdravstvenog sustava, prema naputcima Ministarstva zdravstva, analiziraju liste čekanja nastale prije epidemije.uIstaknuo je kako se kod određenih češćih pretraga neke liste čekanja nisu produljile, a kod nekih su se čak i smanjile, kao kod kolonoskopije, gastroskopije i holter EKG-a.
Imamo blago produženje lista čekanja za magnetnu rezonanacu za 20 dana te lista za ultrazvuk karotida, mamografiju i endoprotezu kuka i koljena. Pojačanim radom te ćemo liste svesti na razinu od prije epidemije, poručio je Zubčić.

Dodao je kako je u tijeku renoviranje bolničkog laboratorija te je zamolio obiteljske liječnike da ne upućuju pacijente u KBC na vađenje krvi, što bi se trebalo obavljati u ordinacijama i domovina zdravlja, a nada se da će radovi biti završeni u iduća dva tjedna.

Zubčić je podsjetio kako su, radi pojačane sigurnosti, u KBC-u uveli testiranje pacijenata u sklopu prijeoperativne pripreme.

Većina pacijenata trebala bi doći na hospitalizaciju za svoj zahvat s obavljenim testom na koronavirus. Oni koji dođu bez testa na naručeni termin neće biti vraćeni. Probat ćemo ih smjestiti u posebnu sobu, radi samoizolacije, i testirati isti dan, objasnio je ravnatelj Zubčić.

S obzirom na to da u KBC dolazi sve više pacijenata, zbog čega su moguće povremene gužve, Zubčić je rekao kako će na ulazu nastojati povećati propusnost trijažnih šatora.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙