FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sažetak: Pet novozaraženih, jedna osoba preminula, krenula nova faza popuštanja

ZAGREB, 4. svibnja 2020. (Hina) - U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je detektirano pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna je osoba umrla, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite, a krenula je i druga faza popuštanja epidemioloških mjera.

"Danas je 70. dan od pojave novog koronavirusa u Hrvatskoj. U proteklih 24 sata imamo pet novodijagnosticiranih bolesnika, što čini ukupan broj od 2101 zaraženog", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Još je jedna osoba umrla, a riječ je o bolesnici u KBC-u Split rođenoj 1960. godine, koja je bolovala od kroničnih bolesti. Ukupan broj umrlih od koronavirusa sada je 80.

Troje novih zaraženih su s područja Osječko-baranjske županije, a po jedan iz Koprivničko-križevačke te Splitsko-dalmatinske županije. 
Ukupan broj oporavljenih je 33 više u odnosu na jučer, a to su trenutno 1522 osobe, rekao je Beroš. 

Hrvatska ušla u drugu fazu popuštanja

Hrvatska je u ponedjeljak ušla u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje javnog i privatnog zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera.

Prvoga dana rekativiranja zdravstvenog sustava nije nastupila gužva kakvu je Beroš očekivao.

Stručne službe Ministarstva zdravstva kontaktirale su dobar dio ravnatelja koji su im rekli kako im je dojam da je odaziv bolesnika nešto manji, očito se dio snašao na drugi način. Nije nastupila gužva kakvu sam očekivao. Možda je bilo malih problema na određenim trijažnim punktovima", kazao je.

Ponovno će se pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka. Liste čekanja bit će ažurirane, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima. Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a po potrebi i vikendom.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je da su u uslužne djelatnosti s bliskim kontaktom uključili i salone za masažu i usluge fizioterapije izvan bolnica, za koje je zabrana rada trebala vrijediti još tjedan dana. 

Pripremljene odluke o vjenčanjima i pogrebima

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da su pripremljene četiri odluke o epidemiološkim mjerama pri sklapanju braka i životnog partnerstva, pogreba, korištenju dječjih i sportskih igrališta i zadržavanju na javnim mjestima.

"Na pogrebima će moći biti šira obitelj, bez konkretnog ograničenja broja, ali uz pridržavanje epidemioloških uputa. Ukida se zabrana dostave cvijeća i glazbenih usluga", rekao je Božinović.

Krug osoba koje mogu biti nazočne na vjenčanjima širi se s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, dok zabrana održavanja svadbenih svečanosti ostaje i dalje.

Božinović je dodao da će Stožer tijekom ponedjeljka donijeti odluku o načinu bavljenja sportom i korištenja sportskih i dječjih igrališta. Što se tiče mjere strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima, ona se neće produljiti.

U vezi s prelaskom granica, rekao je kako su u jutros vođeni razgovori s predstavnicima Ministarstva turizma, udrugama hotelijera i ugostitelja jer sve te djelatnosti ovise o mogućnostima putovanja. Najavio je i kako će se u razgovoru sa sindikatom nastojati pronaći rješenje da se olakša rad vozačima kamiona koji su najavili blokade zbog otežanog rada zbog obveze samoizolacije.

Capak je rekao kako se kod donošenja preporuka za školu, pokušalo zaštititi zdravlje starijih osoba i tako da oni ne idu po djecu u školu. Rekao je i da su gotove preporuke za autoškole i glazbene škole, ali zbog postupnosti otpuštanja mjera - te će aktivnosti još pričekati.   

HZJZ preporuke o cijepljenju

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) donio je preporuke o provedbi Programa obveznog cijepljenja djece istaknuvši kako nema medicinskog razloga za odgađanje cijepljenja zbog epidemije koronavirusa.

To se odnosi na BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

HZJZ navodi da revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duže razdoblje, ali predlažu revakcinacije do kraja svibnja. Preporučuje se da se prilikom provedbe cijepljenja osigura da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, odnosno da se omoguće posebni termini. 

Znanstveni savjet Vlade: Postignuti rezultati vrlo dobri

Znanstveni savjet hrvatske Vlade ocijenio je da su rezultati do sada postignuti u suzbijanju širenja pandemije koronavirusa vrlo dobri.

"Ovo je bila prilika, da u trenutku druge faze popuštanja mjera članovi Vlade i ministri čuju mišljenja, analize i procjene znanstvenog savjeta o tome kako se Hrvatska nosi s ovom pandemijom. Opća je ocjena da su do sada postignuti rezultati vrlo dobri", rekao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić nakon sastanka s istaknutim hrvatskim znanstvenicima biomedicinskih znanosti iz Hrvatske i inozemstva.

Savjet se, rečeno je, složio da su rezultati dobri iz razloga što su poduzete mjere bile drastične, a to daje i izvrsnu priliku da se zemlja reaktivira razmjerno brzo.

Po Primorsko-goranskoj županiji bez propusnica

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina objavio je da više nisu potrebne propusnice za kretanje unutar županije i da već gotovo dva tjedna nema novozaraženih osoba.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović naveo je da je omogućeno testiranje na koronavirus pomorcima koji se trebaju ukrcati na brodove. 

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 19 dana zaredom nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, na području Istarske županije 17 dana, u Dubrovačko-neretvanskoj pet dana, a u Krapinsko-zagorskoj od utorka nema novih slučajeva zaraze. 
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙