FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posebni predstavnik EU pozvao na dogovor o izborima u Mostaru

MOSTAR, 29. travnja 2020. (Hina) - Posebni predstavnik EU i voditelj Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler pozvao je u srijedu na postizanje dogovora kako bi se najesen održali lokalni izbori za Mostar, što je jedan od 14 prioriteta koje je Europska komisija postavila BiH za dobivanje statusa kandidata.

"Mostar i općinski izbori su prvi među 14 ključnih prioriteta Europske komisije. Građani ove zemlje i ovoga grada moraju imati prigodu ove godine glasovati na izborima“, rekao je Sattler u izjavi za medije Mostaru nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. 
On je izrazio očekivanje da će Čović, koji je i predsjedatelj Doma naroda BiH nastaviti raditi kako bi se pronašla rješenja koja bi omogućila održavanje izbora.
"Pravo mjesto za usuglašavanje i dogovor je u samom parlamentu“, dodao je austrijski diplomat na čelu Izaslanstva EU u BiH. Lokalni izbori u BiH su predviđeni početkom listopada, a odluka o njihovu raspisivanju treba biti donesena idućeg tjedna. 
U Mostaru su posljednji lokalni izbori održani 2008. Ustavni sud BiH je 2010., po apelaciji tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto (HDZ BiH), osporio odredbe Izbornog zakona BiH koje se tiču pravila za Mostar.

U međuvremenu se političke stranke nisu usuglasile oko izmjena Izbornog zakona. Vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) traži da se u Mostaru osigura zaštita od preglasavanja od brojnijih Hrvata, uvede funkcija dogradonačelnika i sustav etničkog veta, dok vodeća hrvatska stranka HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH inzistiraju da se to Hrvatima osigura na razini entiteta Federacije BiH i države, kako ih brojniji Bošnjaci ne bi preglasavali. Stranke okupljene oko HNS-a inzistiraju da se osigura legitiman politički izbor izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije BiH te hrvatskog člana BiH Predsjedništva, gdje je po njihovu mišljenju aktualni član državnog vrha Željko Komšić izabran kao izraz političke volje bošnjačkih birača.
Sattler je značajnim ocijenio i što će BiH do videokonferencije Europske unije i predstavnika zemalja zapadnog Balkana sljedećeg tjedna predstaviti program reformi o nastavku europskog puta zemlje.
Posebni predstavnik Europske unije u srijedu u Mostaru donirao medicinsku opremu vlastima Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koja je najpogođenija koronavirusom u toj zemlji.  

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙