FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Michel: Fond za oporavak mora biti dovoljno velik i namijenjen najopogođenijima

BRUXELLES, 23. travnja 2020. (Hina) - Fond za oporavak europskog gospodarstva mora biti dovoljno velik i usmjeren na sektore i zemljopisna područja Europe koja su najviše pogođena pandemijom koronavirusa, izjavio je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Dogovorili smo se da radimo na uspostavi fonda za oporavak, koji je hitno potreban. Fond treba biti dovoljne veličine, usmjeren prema sektorima i zemljopisnim dijelovima Europe koji su najviše pogođeni", kaže se u Michelovoj izjavi nakon virtualnog sastanka na vrhu Europskog vijeća.

I prije videokonferencije odlučeno je da neće biti zajedničke izjave nego da će Michel nakon sastanka objaviti svoju izjavu.

Čelnici zemalja članica EU-a zadužili su u četvrtak Europsku komisiju da hitno pripremi plan za financiranje oporavka europskog gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa.

Michel dodaje da prijedlog Komisije mora definirati vezu između fonda za oporavak i Višegodišnjeg proračunskog okvira (VFO), "koji u svakom slučaju mora biti prilagođen sadašnjoj krizi i razdoblju nakon nje".

No ključna pitanja poput onoga hoće li države članice iz fonda za oporavak dobivati bespovratna sredstva ili zajmove ostaju neodgovorena. Trebat će najprije pričekati Komisiju koja bi do 6. svibnja trebala objaviti revidirani prijedlog novog VFO-a, a zatim i reakcije zemalja članica na taj prijedlog.

Najizgledniji scenarij je da će dio biti bespovratna pomoć, a dio zajmovi.

Također nema suglasnosti po pitanju zajedničkog zaduživanja, za što se zauzimaju južne članice dok se one na sjeveru oštro protive.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙