FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska konfederacija velikih obitelji upozorava - pandemija utječe na obitelji

ZAGREB, 4. travnja 2020. (Hina) - Hrvatska udruga Obitelji 3plus upozorila je u subotu na specifične teškoće s kojima se susreću u vrijeme pandemije bolesti COVID-19 i kako to izvanredno stanje utječe na velike obitelji.

Udruga obitelji s troje ili više djece - Obitelji 3plus Hrvatska, članica je Europske konfederacije velikih obitelji, i u subotu je prenijela upozoravajuće priopćenje  Europske konfederacije o utjecaju pandemije na velike obitelji u svakodnevnom životu.

"Iza snage i kreativnosti koju pokazuju obitelji s troje ili više djece, krije se niz teškoća koje javnost ne primjećuje. U Njemačkoj su zabilježeni neugodni slučajevi netolerancije. Zato su velike obitelji zatražile izdavanje potvrde kako bi mogle obaviti ekstra veliki šoping bez izlaganja sumnji da nepotrebno gomilaju zalihe. U Španjolskoj je jedan otac kažnjen jer je zajedno sa sinom u autu išao obaviti kupnju za svoju veliku obitelj. Naime, njihova obitelj osim supružnika uključuje i osmero djece, djedove i bake te prabaku, a u Španjolskoj je trenutno zabranjena vožnja više od jedne osobe u autu. U Latviji je tvrtka Samsung pomogla Vladi i omogućila djeci u velikim obiteljima da svatko ima svoj tablet za provedbu nastave na daljinu. Na isti problem ukazale su i udruge velikih obitelji iz Italije i Estonije. Mnoge obitelji s troje ili više djece posjeduju tek jedno ili dva računala, što nije dovoljno za primjerice školovanje, npr. petero djece", stoji u priopćenju Europske konfederacije velikih obitelji.

Prema podatcima Eurostata, u Europi trećina djece živi s najmanje dvoje braće ili sestara.

„Zabrinuti smo“, ističe Regina Maroncelli, predsjednica ELFAC-a, Europske konfederacije velikih obitelji, „jer su čak i u ovoj izvanrednoj situaciji, obitelji s više djece diskriminirane i zanemarene. Time se stvara dodatna nepravda i unose dodatne poteškoće u već ionako iznimno kompliciranoj situaciji, a koja može imati i vrlo ozbiljne ekonomske posljedice.“

Stoga, u ime 25 udruženja iz 23 europske zemlje koje predstavlja, a među kojima je i hrvatska udruga Obitelji 3plus, Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC) "poziva Europsku komisiju, predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i potpredsjednicu za demografiju Dubravku Šuicu da se ubrza i produbi rasprava o 'jamstvu za djecu' “.
"Poziva se države da uvijek vode računa o broju članova obitelji kod donošenja mjera potpore dohotku te da osiguraju pravo na obrazovanje. Poziva se lokalne i državne vlasti da uvedu i/ili poboljšaju obiteljske kartice kao alat za podršku obiteljima i gospodarski oporavak te da međusobno surađuju u cilju osnivanja Europske kartice za velike obitelji", navode iz  ELFAC-a.
„Važno je da institucije slušaju obitelji s više djece te da uključe obiteljska udruženja u postupak razrade potrebnih i korisnih mjera za prevladavanje ove izvanredne situacije. Podržavanje obitelji i djece ključno je ulaganje u budućnost koje nas očekuje nakon pandemije koronavirusa“, zaključila je Regina Maroncelli, predsjednica ELFAC-a.
U Hrvatskoj udruga Obitelji 3plus trenutačno provodi procjenu utjecaja pandemije koronavirusa na obitelji s djecom. Rezultati procjene bit će dostupni nakon obrade podataka i analize, najavili su.

Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) je neovisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija civilnog društva, nastala na inicijativu samih roditelja iz velikih obitelji. Želi pridonijeti podizanju kvalitete života svih obitelji u Hrvatskoj, a posebno obitelji s troje ili više djece. Zato je u Hrvatskoj pokrenula  projekt Obiteljske kartice pomoću koje 3plus obitelji mogu koristiti posebne popuste i pogodnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙