FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pulski rotor osvjetljen žutom bojom kao potpora borbi protiv COVID-19

PULA, 2. travnja 2020. (Hina) - Najveći pulski rotor na ulazu u grad u znak podrške borbi protiv koronavirusa osvijetljen je u žutoj boji, i na taj način simbolično ukazuje na 'žuto-crnu zastavu' koja je međunarodna oznaka karantene na brodovima, priopćeno je u četvrtak iz Grada Pule.

Pulski rotor osvjetljen je od srijede navečer.

Na taj simboličan način izražena je solidarnost i dana podrška - prije svega zdravstvenim djelatnicima i svim službama te volonterima, koji sudjeluju u zbrinjavanju bolesnih i sprječavanju širenja virusa COVID-19. Time je dana i podrška svim sugrađanima i ljudima diljem svijeta koji se  nalaze u karanteni, samoizolaciji ili jednostavno poštuju upute epidemiologa i nadležnih Stožera civilne zaštite, naveli su pulske gradske vlasti.

Grad Pula je ovim potezom još jednom želio ukazati na važnost odgovornog ponašanja svakog pojedinca, važnost samoizolacije i samodiscipline te poštivanja mjera i uputa koje je donio Nacionalni Stožer civilne zaštite. Jer samo se odgovornim ponašanjem i zajedničkim snagama može pobijediti ova kriza izazvana pandemijom koronavirusa, navodi se u priopćenju.

Stoga će, zahvaljujući suradnji Grada Pule i nagrađivanog autora projekta rasvjete Deana Skire i Lumenarta, cijelo vrijeme trajanja epidemioloških mjera uvedenih zbog koronavirusa,  pulski rotor svijetliti u žutoj boji.

Povijesno gledajući žuta, ili žuto-crna zastava na brodovima u primjeni je još od 14. stoljeća kada je karantena prvi put uvedena u Dubrovniku.

Iako je tijekom povijesti bilo i drugih boja zastava u praksi, poznati su primjeri žuto označenih usidrenih brodova pred ulazom u Veneciju u trajanju po 40 dana, otkud dolazi i porijeklo imena karantene. Također, postoje zapisi iz 1883. gdje su, prema zahtjevu zdravstvene inspekcije, u hamburšku luku brodovi sa zaraženom posadom morali biti označeni žutom zastavom, navela je Sanja Vrtačić Biljuh iz službe za informiranje Grada Pule.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙