FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU će izbjeći nestašicu lijekova - povjerenik za industrijsku politiku

PARIZ, 2. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Zemljama Europske unije (EU) bit će dostupni lijekovi potrebni za liječenje oboljelih od koronavirusa, poručio je u četvrtak povjerenik EK za unutarnje tržište i industrijsku politiku Thierry Breton.

Pandemija koronavirusa izazvala je velike teškoće u bolnicama u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj i u drugim europskim zemljama budući da su jedinice intenzivne njege preplavljene desecima tisuća oboljelih od iste bolesti, podsjeća Reuters.

Ravnatelji bolnica i liječnici iz devet zemalja EU-a upozorili su u srijedu u otvorenom pismu da imaju zalihe nekih lijekova za najviše dva tjedna, pozivajući zemlje-članice na veću suradnju.

Europski povjerenik za unutarnje tržište i industrijsku politiku ustvrdio je danas da je Europska komisija predvidjela manjak u opskrbi.

""Predvidjeli smo napetosti oko niza lijekova, posebno onih za potrebe liječenja oboljelih na odjelima intenzivne njege", izjavio je Breton za France Inter radio.

Dodao je da su farmaceutske kompanije udvostručile proizvodnju kako bi otklonile prijetnju nestašica. 

"Igrači su se u toj industriji mobilizirali. Danas proizvode dvostruko veće količine i mišljenja sam da ćemo riješiti tu situaciju", rekao je Breton, ne ulazeći u pojedinosti.

Dužnosnici Europskog udruženje farmaceutske industrije (EFPIA) trenutno nisu bili dostupni za komentar.

Mnoge se zemlje diljem svijeta u nabavi sastojaka lijekova oslanjaju na Kinu, epicentar zaraze, i sada na jedvite jade izbjegavaju nestašicu.

Francuska je objavila da 40 posto sastojaka za lijekove uvozi iz Kine gdje su tvornice zaustavile proizvodnju početkom godine zbog epidemije koronavirusa i tek su je počele ponovno pokretati.

Dokumenti EU-a pokazuju da su nepunih mjesec dana prije nego što je Europa pohitala nabavljati maske, respiratore i opremu za testiranje uzoraka, vlade zemalja EU-a Bruxellesu su tvrdile da su njihovi zdravstveni sustavi spremni i da nema potrebe za naručivanjem dodatnih količina.  

Liječnici u Francuskoj, u kojoj je u srijedu broj umrlih premašio četiri tisuće, upozorili su da su zalihe morfija i antibiotika, između ostalog, alarmantno niske.

Francuski regulator za sigurnost lijekova nedavno je objavio da su zalihe anestetika Propofola njemačkog proizvođača Freseniusa gotovo iscrpljene i da nove zalihe toga lijeka neće biti dostupne u Francuskoj prije sredine travnja.

Francuski liječnici rekli su i da im ponestaje Pfizerovih lijekova.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu je izrazio veliku zabrinutost zbog naglog rasta broja oboljelih od novog koronavirusa i globalnog širenja zaraze kojom je trenutno zahvaćeno 205 zemalja i područja u svijetu. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙