FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz Karlovca sućut i potpora prijateljskome talijanskom gradu Alessandriji

KARLOVAC, 1. travnja 2020. (Hina) - U povodu dana žalosti u Italiji u srijedu je karlovački Županijski stožer Civilne zaštite prijateljskome talijanskom narodu u ime stanovnika županije poslao poruku potpore, posebno prijateljskom gradu i provinciji Alessandriji u regiji Pijemontu.

 Zamjenik načelnika karlovačkoga Županijskog stožera Civilne zaštite Miroslav Rade na konferenciji za novinare zahvalio je na trudu medicinskom osoblju Italije, koje se "jako žrtvuje da bi se spriječilo daljnje širenje zaraze".

 „Dragi prijatelji, u ovim teškim trenutcima mi smo uz vas“, poručio je Rade.

Govoreći o koordiniranom radu Županijskog stožera, istaknuo je da su svako jutro u radijskoj vezi s pet gradskih i 17 općinskih stožera kako bi prikupili sva izvješća, a prema potrebi s nekima od njih kontaktira se i više puta tijekom dana.

Ravnateljica Crvenoga križa Karlovačke županije Branka Hastor je rekla da su u ožujku bila organizirana sva planirana darivanja krvi jer su te akcije bile izuzete od zabrane okupljanja, a kako će biti ubuduće, odlučit će Stožer Civilne zaštite RH.

Infektolog karlovačke Opće bolnice Luka Jerković rekao je za provjeru zaraženosti krvi darivatelja kako postoje serološki testovi koji detektiraju protutijela koja se pojavljuju od sedmog do 12. dana od početka simptoma covida 19 te se u roku od 15 minuta može utvrditi je li čovjek bio u kontaktu s virusom. Dodao je kako vjeruje da će se ti testovi ubuduće više koristiti.

Jedna novooboljela osoba - jedna ozdravila 

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba, a jedna je zbog poboljšanog zdravlja spremna za otpuštanje iz zagrebačke Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Novooboljela osoba je bliski kontakt već oboljele osobe, i to je žena koja je rodila prije nekoliko tjedana, a od prije je u samoizolaciji. U karlovačkoj bolnici trenutačno je devet pacijenata, a u Klinici "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu dvije su osobe iz te županije, rekao je infektolog Jerković.

Zbog potrebe da se na dan testira između 20 i 30 ljudi, od sutra će se na javnom parkiralištu pokraj donje zgrade bolnice organizirati tzv. drive in testiranje, uz otvaranje prozora i bez izlaska testirane osobe iz automobila.

„Osobama će se u automobilu uzimati bris nosa i ždrijela, a više se neće uzimati i krv. Tako se više neće miješati virusi pozitivnih i negativnih osoba, a pacijentima je također lakše da na testiranje čekaju u toplom automobilu nego vani“, rekao je dr. Jerković.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da se pacijenti u Karlovcu liječe prema smjernicama Hrvatskog infektološkog društva, ponajprije lijekom protiv malarije, koji se pokazao učinkovitim, te s tri lijeka protiv HIV-a, kod ponekih uz dodatak sumameda. Ta se terapija daje u skladu sa smjernicama Europskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije, dodao je.

Od liječnika s karlovačke infektologije danas se iz samoizolacije vratio jedan liječnik, sutra se vraća medicinska sestra, a oni su ujedno jedini koji su nezaštićeni došli u kontakt s oboljelim osobama.

Stanje zaraženosti po gradovima je sljedeće: u Karlovcu je 16 osoba, Ogulinu tri, Dugoj Resi dvije i u Ozlju jedna.

Pod epidemiološkim je nadzorom 49 kontakata oboljelih osoba, pod administrativnim nadzorom 580 osoba, a policija u protekla 24 sata nije utvrdila nijedno kršenje samoizolacije.

Ravnateljica županijskoga Crvenog križa  Hastor je rekla da je u proteklom tjednu 115 djelatnika i 60 volontera Crvenog križa u županiji obišlo 920 korisnika i pružilo 1700 usluga po različitim programima, uključujući i pomoć ljudima koji nisu njihovi korisnici ali su u rizičnoj skupini pa im je trebalo dostaviti namirnice i lijekove kako ne bi izlazili iz  domova.

Sve su njih informirali i o broju telefona 0800 11 88 za psihosocijalnu potporu da im olakšaju izoliranost i odagnaju tjeskobu.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙