FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stojanović: Mjere u Istri dokaz su da idemo u pravom smjeru

PULA, 1. travnja 2020. (Hina) - Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekao je u srijedu da to što u Istri drugi dan zaredom nijednoj novoj osobi nije potvrđena zaraza koronavirusoma ne znači da se razmišlja smanjivanju ili ukidanju mjera. 

Naprotiv, smatra on, tek sada građani trebaju izdržati i trebaju se ponašati disciplinirano kako bi se skratio vijek tih mjera.

"Mjere daju učinak. Ovo je slika onoga što smo radili prije petnaestak dana a isto tako za 10-15 dana vidjet će se što smo radili sada. Ovo je dokaz da idemo u pravom smjeru, no ne smijemo se zadovoljiti s trenutnim stanjem niti popuštati. Ovo je zasigurno dobar znak ali to ne znači da možda već sutra od 63 uzorka koliko je uzeto na testiranje, nećemo imati pozitivnih osoba", rekao je.

Istaknuo je kako je važno pratiti trend. "I mi smo  trenutno zadovoljni tim trendom", dodao je Stojanović na konferenciji za novinare

Dodao je i kako je za očekivati, imajući u vidu puno slučajeva pozitivnih osoba i veliki broj kontakata s područja Buja, Umaga i Brtonigle, da će iz tog područja biti još pozitivnih osoba na COVID-19.

"To očekujemo i želimo, kako bi te eventualne pozitivne osobe bile pod odgovarajućim zdravstvenim nadzorom i kako ne bi kasnije bile izvor novih žarišta. To je u ovom trenutku prihvatljivo s epidemiološke strane jer možemo na vrijeme reagirati i pokupiti te kontakte i zato jer nemamo linearno širenje virusa u samoj populaciji", istaknuo je Stojanović.

Istra ima svoj "drive in"

Potvrdio je da je 16 briseva poslanih u Zagreb minulih dana negativno te da je Istra i dalje na ukupno 72 utvrđena slučaja zaraze koronavirusom, od čega su dvije osobe preminule dok su četiri ozdravile i otpuštene iz pulske Opće bolnice. 

"Dakle, 48 sati nemamo novooboljelih, a dobra vijest je i što je još jedna osoba izliječena. Iz Istre su jučer na testiranje poslana 63 uzorka, iz pulske Opće bolnice te s s područja Umaga jer želimo ukloniti sumnje s tog područja koje je najviše pogođeno", poručio je Stojanović.

Rekao je i kako u Istri radi tzv.  "drive in" sistem prikupljanja uzoraka već osam dana. To je elegantna metoda jer pruža zaštitu i osobi čiji se uzorak uzima, i osobi koja uzima uzorak, rekao je Stojanović.

Ravnateljica Opće bolnice dr. Irena Hrstić kazala je kako su  bolnici hospitalizirane 62 osobe kod kojih, kako je rekla "nema potencijalnih za respirator". Zahvalila je Nacionalnom stožeru čiji je kriterij dodjele zaštitne opreme bio korektan prema ovoj zdravstvenoj ustanovi u Puli.

"Bili smo pred kraj sa zaštitnom opremom ali smo prije dva dana dobili opremu i to stvarno dovoljno koja nam garantira mjesec dana normalnog rada ukoliko ostanemo s ovolikim brojem oboljelih", poručila je dr. Hrstić.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac potvrdio je kako je u utorak i danas izvršena raspodjela opreme koja je podijeljena Općoj bolnici, Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, istarskim domovima zdravlja i Zavodu za Hitnu medicinu. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙