FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objekti kojima upravlja MGZ imali više štete od samog muzeja u Opatičkoj

ZAGREB, 24. ožujka 2020. (Hina) - Muzej grada Zagreba (MGZ), smješten u spomeničkom kompleksu bivšeg samostana klarisa iz 17. stoljeća na zagrebačkom Gornjem gradu, nije pretrpio veće štete u potresu, no dio objekata kojima upravlja jesu.

Vinko Ivić, ravnatelj Muzeja grada Zagreba, rekao je Hini kako je u Opatičkoj, gdje se MGZ nalazi, došlo do oštećenja na vanjskom dijelu zgrade, uz rubove Popova tornja pukli su svodovi, druga, manja oštećenja su u interijeru, popadala je građa u vitrinama i pokoja grafika sa zida, no izloženi predmeti nisu stradali.

Muzej upravlja s desetak objekata, donacija Zagrebu, među kojima je najviše štete u Zbirci dr. Ivana Ribara i Cate Dujšin-Ribar u Demetrovoj, Zbirci – Stanu arhitekta Viktora Kovačića u Masarykovoj, Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža na Krležinom Gvozdu.

"Riječ je o intaktnoj građi koja se ne može staviti u vitrinu, pa su razni izlošci, krhki predmeti popadali na pod i razbili se", rekao je.

Ivić kaže kako se ništa ne može poduzeti sve dok su ljudi u izolaciji i moraju raditi od kuće. "Nemoguće je išta sada napraviti osim zaštititi imovinu i napraviti najnužniju sanaciju, čekamo da statičari vide kakvo je stanje, je li moguć pristup tim prostorima", istaknuo je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙