FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bez novooboljelih u Primorsko-goranskoj županiji

RIJEKA, 20. ožujka 2020. (Hina) - U Primorsko-goranskoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa, u posljednja dva dana ih je 12, od kojih je devet u riječkoj bolnici, a tri su izolirane u svojim stanovima, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u županijskoj upravi.

Jedan bolesnik je ozdravio, a jedan je iz Rijeke otišao na liječenje u Sisak. Najmlađi pacijent je dijete, koje je u bolnici s roditeljima koji su također pozitivni na koronavirus. Ostali pacijenti su u dobi od 20 godina i nekoliko njih u dobi oko 50 godina.

Četvero ih je u izolacijskim jedinicama u prostorijama infektologije, a ostali su na otolaringologiji.

Dosad je testirano 147 osoba iz te županije, u izolaciji su bile 1663 osobe, a sada ih je u izolaciji 1035 jer je više od 500 ljudi iz nje izašlo.

Po riječima župana Zlatka Komadine, u subotu će početi trijaža na parkiralištu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja. Ondje će se raditi dijagnostički dio kako bi se rasteretilo bolnicu, a radit će liječnici primarne zdravstvene zaštite u dežurstvu.

Od subote bi trebalo početi testiranje na novi koronavirus u županijskome Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Komadina je istaknuo da borba protiv novoga koronavirusa zahtijeva mnoge aktivnosti i mjere na socijalnome, zdravstvenome i gospodarskom planu.

Rekao je da se gospodarski dio odnosi na proračunski i fiskalni dio, izmjenu proračuna, provedbu mjera Vlade, pomoć gospodarstvu. Dodao je da se mjere u vezi s javnim okupljanjem većinom odnose na uslužni sektor, da gospodarstvo treba raditi sve dok može kako bi se održala likvidnost i omogućila isplata plaća.

Istaknuo je kako u županiji ima dovoljno objekata za zdravstvenu djelatnost i za one koji nemaju uvjete za samoizolaciju. To su objekti u Rijeci, u KBC-u i u blizini Rijeke.

Komadina je rekao da sve sastavnice Civilne zaštite obavljaju svoj posao te kako je dao nalog da se pristupi izmjeni županijskog proračuna i ukinu svi troškovi koji nisu nužni kako bi se osiguralo financiranje u uvjetima smanjenog priljeva novca. Dao je nalog i da se omogući korištenje proračunske zalihe u većem iznosu nego što je bilo predviđeno.

U vezi s grupama mladih koji se još okupljaju na otvorenome, župan Komadina je rekao kako svatko mora biti svjestan da je na snazi naredba, da ne smije biti javnih okupljanja više od pet ljudi, da se to ne bi smjelo raditi te da će u tom dijelu postupati policija. Pozvao je sve da se drže propisanih mjera.

Ravnatelj riječkoga KBC-a Davor Štimac je rekao da se testovi kod suspektnih bolesnika rade dnevno, a očekaju se nalazi za još sedam testiranih.

Štimac je rekao da su slijedom naputaka pripremili prostore u bolnici koji su specijalizirani za prijam pacijenata pozitivnih na koronavirus. Ispraznili smo dvije zgrade, od kojih je jedna zgrada Klinike za otolaringologiju i u kojoj su bolesnici s blažim simptomima, slični onima koji su na Klinici za infektologiju, rekao je.

Pripremljen je i respiracijski centar za najozbiljnije pacijente, kojih još nema. Taj centar je u Klinici za neurologiju. U toj zgradi mogu biti 53 respiratora, a u jedinici intenzivnog lječenja osigurano je još 20 respiratora.

Štimac je rekao da se iz Rijeke koordiniraju tri županije - Istarska, Ličko-senjska i Primorsko-goranska, s obzirom na to da će u Rijeku u respiracijski centar dolaziti najteži bolesnici ako ih bude.

Istaknuo je da je bolnica dobila tri milijuna kuna donacije od Zaklade Adris te da će najveći dio ići za riječki respiracijski centar, a dio u pulsku bolnicu za uređaj s visokoprotočnim kisikom i respirator.

Prostori su spremni, unutar bolnice imamo još nekoliko zgrada koje bi se mogle koristiti za prijam pacijenata pozitivnih na koronavirus, a sada, s ovim kapacitetima, možemo pokriti sve potrebe, rekao je Štimac i dodao kako se nada da će teških pacijenata koji trebaju respiratore biti što manje. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙