FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EMA: prioritet treba dati većim istraživanjima na lijeku za Covid-19

BRUXELLES, 19. ožujka (2020) - Europska agencija za lijekove (EMA) pozvala je znanstvenike da daju prioritet većim istraživanjima koja rade na potencijalnom lijeku za Covid-19.

Znanstveni Odbor za lijekove za ljudsku uporabu EMA-e (CHMP) u izjavi koju je objavio u četvrtak traži usklađeni pristup u prikupljanju podataka i pouzdanu metodologiju za klinička ispitivanja za Covid-19 kako bi se na najbolji način iskoristili svi potencijali. Naglašava se potreba da se u ispitivanja uključe sve zemlje članice.
U velika policentrična i sveoubuhvatna klinička ispitivanja moraju se uključiti sve zemlje članice EU-a kako bi se omogućio brzi razvoj lijeka za Covid-19, navodi agencija.
Covid-19 službeni je naziv bolesti uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2. Covid-19 je kratica od COronaVIrus Disease-19.
CHMP naglašava kritičnu potrebu za pouzdanim podacima kako bi se utvrdilo koji će lijekovi koji se ispituju ili prenamjenjuju biti sigurni i djelotvorni za liječenje Covida-19. Izražava se zabrinutost da klinička ispitivanja na malom broju sudionika možda neće osigurati podatke iz kojih bi se izvukao čvrst zaključak o učincima određene terapije i dali odgovarajući savjeti zdravstvenim radnicima i pacijentima.
Europska agencija za lijekova, čije je sjedište zbog brexita premješteno iz Londona u Amsterdam, zadužena je odobravanje i praćenje lijekova u EU-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙