FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK predlaže fleksibilnija pravila o državnim potporama za pomoć poduzećima

BRUXELLES, 17. ožujka 2020. (Hina) - Europska komisija je u utorak predložila fleksibilnija pravila o državnim potporama kako bi vlade država članica mogle pomoći gospodarstvu u suočavanju s posljedicama pandemije koronavirusa.

Novi Privremeni okvir predviđa mogućnost da nacionalne vlade mogu odobriti nekoj tvrtki izravnu bespovratnu pomoć ili porezne olakšice u visini do 500 tisuća eura; da izdaju državna jamstva na bankovne kredite tvrtkama, omogućiti javne ili privatne zajmove uz subvencioniranu kamatu.

Nova pravila predviđaju i važnu ulogu banaka u pomoći malim i srednjim poduzećima i stoga se izravne potpore neće smatrati pomoći bankama, nego njezinim klijentima.

Prijedlog Privremenog okvira o državnim potporama poslan je državama članicama radi konzultacija. Komisija ističe kako joj je cilj da se prijedlog usvoji u roku od nekoliko dana, što je za Europsku uniju iznimno brzo.

U vrijeme financijske krize, kada je također bilo znatno ubrzano donošenje odluka, trebalo je tri tjedna od početka internih konzultacija do usvajanja prijedloga.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙