FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stožer: Devet novih bolesnika, ukupno 65 zaraza koronavirusom

ZAGREB, 17. ožujka 2020. (Hina) - U Hrvatskoj je potvrđeno devet novih bolesnika s koronavirusom, do sada je evidentirano ukupno 65 slučajeva zaraze, a četiri su osobe izliječene i puštene na kućno liječenje, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš ponovno je apelirao na starije od 65 godina da ne izlaze van bez prijeke potrebe i najavio da će im se organizirati dostava hrane, lijekova i potrepština.

Epidemiološka slika dobra, broj oboljelih može rasti

Epidemiološka slika u Hrvatskoj u datim okolnostima i dalje je vrlo dobra te će se učiniti sve da tako i ostane. No, izvjesno je da broj oboljelih može rasti, upozorio je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Do sada je obavljeno 1014 testiranja, od kojih su neka još u tijeku, a 630 kontakata oboljelih je pod nadzorom.

Detaljniji podaci o novooboljelima bit će poznati tijekom dana, jedino je za sada poznato da je od danas jedan slučaj zabilježen u Karlovcu, gdje do sada nije bilo zaraze koronavirusom.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je da među novooboljelima nema težih slučajeva, a u toj se bolnici liječi 17 oboljelih.

Svjetska zdravstvena organizacija detektirala je tri osnovna inicijatora loše epidemiološke situacije u nekim zemljama - nedovoljan broj testiranih, nedovoljnu brigu o izolacijama i nedovoljno praćenje kontakata.

Komentirajući to Beroš ističe da je dosad u Hrvatskoj sve napravljeno prema prijedlogu struke. Imamo dovoljan broj testiranih i mislim da smo tu potpuno adekvatni, rekao je.

Formirano je nekoliko novih centara s mogućnošću testiranja, no ne povećava se njihov broj jer je struka jasno rekla koje ljude treba testirati, kaže Beroš. 

Crveni križ osigurat će pomoć starijima i nemoćnima

Putem Crvenog križa  organizirat će se dostava lijekova i hrane starijima i nemoćnima.

"Apeliramo na građane iznad 65 ili 70 godina da ne izlaze osim u slučajevima nužde. Organizirat ćemo sve da tim ljudima dostavljamo sve što im je potrebno. Sustav e-recepta omogućava da im se preko telefona ordiniraju lijekovi za kronične bolesti", istaknuo je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pozvao je starije i nemoćne osobe da se jave Crvenom križu koji će im osigurati volontere za pomoć.

Voditelj Stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović istaknuo je da će danas na Vladi, a sutra u Saboru vjerojatno biti usvojene izmjene zakona o sustavu civilne zaštite po kojima će Nacionalni stožer dobiti veće ovlasti.

"To znači da će se naše odluke provoditi po svim linijama rada. Već danas ćemo aktivirati sve stožere civilne zaštite, ne samo na županijskim nego i na gradskim i općinskim razinama, kako bi se donesene odluke mogle odmah provoditi", rekao je Božinović. 

Ograničavanje kretanja starijim osobama

Među prvim odlukama, najavio je onu o ograničavanju kretanja starijih osoba. "Treba učiniti sve da oni bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje domove. S time krećemo odmah", istaknuo je.

Pojačat će se kontrola poštivanja rješenja o samoizolaciji.  Do danas je sustav zaprimio 533 takve dojave, a 93 osobe koje to krše su utvrđene i bit će sankcionirane.

Među prioritetima su i zadržavanje ekonomskih aktivnosti, ali tako da se njima ne pridonosi širenju virusa, te prijevoz roba u međugraničnom prometu.

"Do sada su od te odluke u dva dana 562 kamiona prošla hrvatsku granicu, uspostavljeno je 14 konvoja i tako će ići dalje", rekao je ministar.

Na kritike pročelnika zagrebačkoga Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavla Kalinića, koji traži hitno uvođenje rigoroznih mjera, Božinović je poručio da stožer od prvog dana radi u skladu s preporukama struke te ima pripremljene aktivnosti koje će se aktivirati kada se procijeni da je potrebno.

"Nije danas teško biti pametan i reći što se sve može očekivati. Najveća je mudrost pogoditi trenutak kad se prelazi iz jedne faze u sljedeću, a to bez struke nije moguće", rekao je Božinović

Zatvaranje 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom

Najavio je i da će odluke koje bude donosio Nacionalni stožer uvažavati lokalne specifičnosti. Pojasnio je da će se razgovarati sa županijama, gradovima i općinama o lokalnoj epidemiološkoj situaciji, ali će se odluke donositi na razini Nacionalnog stožera i provoditi u najkraćem mogućem vremenu.

Odluke će biti vezane i uz prekogranični promet putnika, a preporuke su da se odustane od putovanja izvan Hrvatske, isto tako i od ulaska u zemlju.

Upitan za preporuke o kojima bi danas trebali razgovarati šefovi država i vlada EU-a, Božinović je odgovorio da će se vanjske granice EU-a zatvarati za promet putnika iz drugih zemalja, uz određena izuzeća kada će se ti građani puštati. 

Što se tiče lokalne situacije, u kontaktu smo sa slovenskom stranom i vjerojatno ćemo tijekom dana zatvoriti 27 graniičnih prijelaza sa Slovenijom, najavio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙