FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pod upitnikom sjednica zagrebačke Gradske skupštine 19. ožujka

ZAGREB, 16. ožujka 2020. (Hina) - Predsjedništvo zagrebačke Gradske skupštine u srijedu bi trebalo odlučiti hoće li se skupštinska sjednica najavljena za 19. ožujka, održati zbog situacije s koronavirusom, a klubovi zastupnika smatraju problematičnim što se sjednice ne mogu održavati telefonom i online.

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini Hini je u ponedjeljak rečeno kako još ne znaju hoće li se najavljena sjednica održati u četvrtak, 19. ožujka.

Odluku o tome donijet će Predsjedništvo Gradske skupštine u srijedu, 18. ožujka. 

Klub gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija predložio je da se - s obzirom na brzinu širenja koronavirusa u našem neposrednom okruženju, te svakodnevnom povećanju broja oboljelih u Hrvatskoj i preporuka Stožera civilne zaštite RH - sjednica Gradske skupštine odgodi za mjesec dana.

"Naime, virus COVID-19 izrazito je zarazan, dok njegova inkubacija prosječno traje oko pet dana, a prema dostupnim saznanjima vrlo često i do dva tjedna, tijekom kojeg vremena zaražene osobe mogu širiti virus", rekao je Darko Klasić, predsjednik Kluba zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Ferdeljija. 

'Smatrajući da je javnozdravstveni interes u smislu sprječavanja širenja koronavirusa u Hrvatskoj, najvišeg prioriteta, te vodeći računa o zdravstvenim rizicima za gradske zastupnike i predstavnike gradskih upravnih tijela, te funkcioniranje Gradske skupštine, predlažemo da se sljedeća skupštinska sjednica, na kojoj je u pravilu prisutno više od stotinu osoba, odgodi za mjesec dana', poručuju Klasić.  

Iz tog kluba ističu i da nažalost, postojećim Statutom Grada Zagreba i Poslovnikom Gradske skupštine, nije predviđena mogućnost održavanja sjednica Gradske skupštine "na daljinu".

Zato predlažu da se u dnevni red jedne od sljedećih sjednica uvrsti točka o imenovanju radne skupine za izradu izmjena tih dokumenata kojima bi se proširile postojeće mogućnosti elektroničkog glasovanja i proces donošenja odluka elektroničkim putem kako bi se 'ubuduće omogućilo nesmetano donošenje pravovaljanih odluka najvišeg političkog tijela Grada Zagreba i u kriznim situacijama'.

I predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević smatra kako bi sjednice Gradske skupštine i sjednice odbora trebali obaviti online, ali ne smiju prema važećim zakonima.

"Smatram da je krajnje vrijeme da se to promjeni i na tome ću raditi jer živimo u 21. stoljeću i moramo biti sposobni transformirati institucije predstavničke i direktne demokracije za izazove koji nam predstoje u budućnosti", ustvrdio je Tomašević.

Kaže da su danas na skupštinskoj sjednici Odbora za kontrolu bili samo zastupnici članovi Odbora i predstavnik Gradske uprave koji je prezentirao pojedinu točku dnevnog reda, a ostali su čekali izvan dvorane ako ih se nešto pita. Kaže da je u dvorani bio otvoren jedan prozor koji se može otvoriti, a zastupnici su bili razmaknuti, čime se pokušavao smanjiti rizik.

"U srijedu imamo predsjedništvo Skupštine o dogovoru za sjednicu Gradske skupštine koja je po rasporedu u četvrtak s čak oko 60 točaka", kaže zastupnik Zagreb je naš! Tomislav Tomašević. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙