FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu od ponedjeljka ne rade ni dječji vrtići

ZAGREB, 13. ožujka 2020. (Hina) - U Zagrebu od ponedjeljka neće, osim škola i fakulteta, raditi niti dječji vrtići, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare gradskog čelništva vezano uz mjere protiv epidemije koronavirusa.

"No, i u zagrebačkim školama i vrtićima zaposlenici će biti na svojim radnim mjestima iako neće biti redovitog odgojno-obrazovnog procesa, a roditelji koji nemaju kuda s djecom mogu ih dovesti u te ustanove", rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Istaknuo je da će te ustanove i dalje nastaviti provoditi sanitarne mjere, kao što su ih provodili i dosad.

U Zagrebu pod zdravstvenim nadzorom oko 1700 ljudi

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar izvijestio je da u ovom trenutku imaju 12 epidemiologa, a pod zdravstvenim je nadzorom u Zagrebu oko 1700 ljudi, oni koji su potencijalno izvori zaraze.

S obzirom na preopterećenost linija na kojima građani mogu dobiti informacije o koronavirusu, od danas se uvode nove linije.

S ministrom zdravstva Vilijem Berošom dogovoreno je da od ponedjeljka u Nastavnom zavodu kreće testiranje koronavirusa te je nabavljeno klinički validiranih 1700 testova, rekao je Šostar.

U tu svrhu, u subotu će se ispred Nastavnog zavoda postaviti dva kontejnera u kojima će se obavljati primanje, odnosno uzimanje uzoraka.

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić pozvao je građane da ne kupuju namirnice i stvaraju rezerve jer će trgovine biti opskrbljene.

"Ured za upravljanje u hitnim situacijama i Ured za zdravstvo, koji su sastavni dijelovi kriznog stožera Grada Zagreba, rade maksimalno i na najbolji mogući način. Možete očekivati pomoć u bilo kojem pogledu, radit ćemo i dalje od 0 do 24 sata te nam se možete obratiti", poručio je.

Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je Zagrepčane na odgovornost prema sebi i drugima, na razboritost, ponašanje "hladne glave bez panike" i solidarnost. Opasno je podcijeniti epidemiju, ali još je opasnije širiti paniku, dodao je.

Bandić poziva institucije da kontroliraju cijene

Pozvao je Zagrepčane s najmanjim primanjima, tj. umirovljenike da ne hrle u dućane i ne rade zalihe, a institucije je pozvao da kontroliraju cijene, ističući da se cijene neće mijenjati.

"Kao što imate ratne profitere, tako se i u ovoj situaciji mogu javiti psi profita na tuđoj nesreći", kazao je Bandić apeliravši na građane da ne nasjedaju na to.

Gradska ustanova URIHO, koja zapošljava osobe s invaliditetom, trenutno proizvodi oko 5000 zaštitnih maski dnevno, od idućeg tjedna proizvoditi će više od 10.000 zaštitnih maski dnevno, a imaju narudžbu za više od sto tisuća.

One se mogu po pristupačnoj cijeni nabaviti u ljekarnama i prodavaonicama URIHO-a, rekao je pomoćnik ravnatelja URIHO-a Goran Folnegović.

Predstavnik Gradskih ljekarni Darko Takač izvijestio je da je pojačana proizvodnja dezinficijensa te su razvili vlastito sredstvo za dezinfekciju ruku. Stoga u ovom trenutku mogu pokriti sve potrebe zdravstvenih i gradskih službi, a dijelom i građanstva. 

U slijedećih deset dana, kako je najavio, proizvest će se 50.000 različitih oblika dezinficijensa. "Nema bojazni da bilo tko bude uskraćen za osobne lijekove i medicinske proizvode", poručio je.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da su sve zdravstvene ustanove u stanju pripravnosti, spremne da prihvate bolesnike.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić rekla je da se sva vozila javnog gradskog prijevoza - autobusi i tramvaji, dezinficiraju detaljno triput dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙