FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb - otpuštena prva zdrava osoba ranije oboljela od koronavirusa

ZAGREB, 12. ožujka 2020. (Hina) - Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu danas je otpuštena prva zdrava osoba ranije oboljela od koronavirusa (COVID-19), priopćio je u četvrtak navečer Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđeno je danas još šest oboljelih osoba novim koronavirusom. Tri osobe su bliski kontakti već oboljelih osoba iz Rijeke.

Dvije osobe, koje su došle iz Austrije i Njemačke hospitalizirane su u Zagrebu, a jedna, koja je došla iz Italije, hospitalizirana je u Sisku.
Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 25 oboljelih osoba.

Dosad je ukupno testirano 483 uzorka i u ovom trenutku je još 39 uzoraka na testiranju.

Pod zdravstveni nadzor dosada 5900 osoba

Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljena je 5900 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

U Istarskoj županiji će na prijedlog epidemiološke struke, od sutra biti obustavljena nastava u svim obrazovnim ustanovama, zbog specifične epidemiološke situacije na tom području, odnosno veće fluktuacije osoba koje su bile u Italiji.

Održavanje nastave bit će organizirano on-line te u dogovoru s HRT-om emitiranjem obrazovnih sadržaja na 3. programu HRT-a.

U ostalim županijama se vrlo pažljivo prati epidemiološka situacija i traže procjene nadležnih epidemiologa te će se u skladu s tim donositi mjerodavne odluke.

Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi. Preporučuje se održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja.

Proširen broj zemalja iz kojih dolaze putnici, nad kojima će se provoditi samoizolacija

Također, proširen je broj zemalja iz kojih dolaze putnici, a nad kojima će se provoditi mjere samoizolacije. To su Kina, Južna Koreja, Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Iran, Italija, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, UK,  Nizozemska i Švedska, ističu iz Stožera.

Vozači u prekograničnom prometu koji ulaze u Republiku Hrvatsku, osim vozača u tranzitu, a dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusom, temeljem rješenja sanitarne inspekcije bit će upućeni u samoizolaciju 14 dana.

U Hrvatskoj u funkciji su karantene u Gradu Zagrebu, Primorsko – goranskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Splitsko – dalmatinskoj i Istarskoj županiji, u kojima je smještena 31 osoba.

U svijetu potvrđenih 126.380 slučaja oboljelih

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 126.380 slučaja oboljelih od koronarirusa. Do sada se oporavilo 66.568 osoba.
Italija do danas bilježi 12.462 oboljelih što je više za 2313 u odnosu na jučer, te umrlih 827, što je za 196 više u odnosu na jučer, 11. ožujka.

Francuska bilježi 2284 oboljela, Njemačka 1966 i Španjolska 2277. U ostalim zemljama koje su u našem bližem susjedstvu: Austrija 246, Slovenija 57, Mađarska 13, Srbija 18 i BiH - tri.

Iz Stožera još jednom apeliraju na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka.

Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama, ističe se u priopćenju, te podsjeća da su i dalje na snazi donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).

Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa Stožera civilne zaštite RH. Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama mogu se pratiti na poveznici:  https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Upute za građane

Iz Stožera ponavljaju i upute za građane: Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom; Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112; Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite na web stranicama i društvenim mrežama, među kojima https://vlada.gov.hr/koronavirus;  https://zdravlje.gov.hr/corona-virus-i-mjere-prevencije/4952;  https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/ 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite RH kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere. Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙