FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP: pozivi na solidarnost i suradnju u suočavanju s koronavirusom

BRUXELLES, 10. ožujka 2020. (Hina) - Pozivi na solidarnost i suradnju država članica EU-a sukus su rasprave o širenju koronavirusa koja se u utorak vodila u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koja se iznimno, zbog koronavirusa, održava u Bruxellesu umjesto u Strasbourgu i koja je skraćena na samo jedan dan, vodila se rasprava o koronavirusu i mjerama poduzetima kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Od ponedjeljka u svih 27 država članica potvrđeni su slučajevi oboljenja od koronavirusa. Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli objavio je u utorak da će iz preventivnih razloga u sljedeća dva tjedna svoju dužnost obavljati od kuće jer je proteklog vikenda boravio u Italiji, a sjednicom predsjedava potpredsjednica Mairead McGuinnness. Svi koji su u utorak ulazili u Europski parlament, uključujući i novinare, morali su potpisati izjavu da nisu boravili područjima koja su najviše pogođena epidemijom i da nisu bili u kontaktu sa zaraženim osobama.
O poduzetim mjerama govorili su, u ime hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac, a u ime Komisije povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides i povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič.
"Hrvatsko predsjedništvo radi na koordiniranom i koherantnom odgovoru na zdravstvene, ekonomske i socijalne učinke širenja virusa", izjavila je državna tajnica Brnjac, koja je u svom istupu izvijestila što je sve hrvatsko predsjedništvo poduzelo u posljednjih pet tjedana kako bi se osigurao koordiniran odgovor na razini EU-a.
Povjerenica za zdravstvo Kyriakides je rekla da je situacija daleko od uobičajene. "Imamo izvanrednu situaciju, koja traži izvanredne mjere i pozivam sve države članice da aktiviraju planove koje su pripremili i da nas o tome izvijeste", rekla je Kyriakides, dodajući da je Komisija pokrenula program zajedničke javne nabave zaštitne opreme.
"Ova kriza traži usklađen odgovor, solidarnost i suradnju. To je ključno", rekao je povjerenik Lenarčič. Dodao je da će Komisija proučiti mogućnost pomoći državama koje će imati velike ekonomske štete.
I zastupnici su u raspravi pozivali na solidarnost i ukazivali na potrebu usklađenog djelovanja.
Šef zastupničkog kluba EPP-a Manfred Weber je kritizirao neke države, među kojima i Njemačku, koje su zaustavile izvoz zaštitnih maski.
Predsjednica kluba socijalista i demokrata Iratxe Garcia Perez traži da se zemljama članicama omogući donošenje posebnih mjera za zaštitu gospodarstva i radnih mjesta.
Supredsjednica Zelenih Ska Keller je rekla kako iz ove situacije treba izvući pouku da je potrebno ojačati sustave zdravstvene i socijalne zaštite.
Više zastupnika je kritički govorilo o mjerama koje su poduzete na razini EU-a, ocjenjujući ih nedovoljnima.
Zdravstvo je u isključivoj nadležnosti zemalja članica, tako da se s razine EU-a, osim pomoći u koordiniranju mjera, malo toga može napraviti.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙