FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka vlada neće puštati migrante da nezakonito prolaze - Plenković

ZAGREB, 1. ožujka 2020. (Hina) - Aktualna grčka vlada premijera Kiriakosa Micotakisa neće puštati migrante kojima je Turska otvorila granice da nezakonito prolaze preko grčkog teritorija a mi ćemo im svim sredstvima pomagati u zaštiti vanjskih granica EU-a, rekao je u nedjelju hrvatski premijer.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je "otvorio vrata" za migrante nakon smrti desetaka njegovih vojnika u zračnim bombardiranjima režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na sjeveru Sirije.

EU se oslanjala na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka što je izazvalo političku krizu u Europi.

"Ova situacija zahtijeva europski odgovor, prije svega političko-diplomatski, i direktnim razgovorima s Turskom i na tome isto u ovom trenutku radimo", rekao je Andrej Plenković u Dnevniku HRT-a, dodajući da će aktualni grčki premijer, čija je stranka članica EPP-a kao i HDZ, voditi sasvim drugačiju politiku prema ilegalnim migrantima od one koju je vodio njegov prethodnik Aleksis Cipras.

"On neće voditi istu politiku kao njegov prethodnik Cipras, njegova vlada neće puštati migrante i izbjeglice na ovakav nezakonit način na teritorij Grčke. Mi ćemo im svim mogućim raspoloživim sredstvima pomagati u tome da zaštitimo vanjske granice EU-a, a to su u ovom konkretnom slučaju grčka i bugarska granica", rekao je.

Dodao je da je u intenzivnoj komunikaciji sa svim čelnicima, i onima EU-a kao i s grčkim i bugarskim premijerom i da se koordinira zajednički stav.

Plenković je naglasio da će Hrvatska sljedeći tjedan, kao zemlja koja predsjedava Vijećem EU-a, biti domaćin 5 sastanaka, "među ostalima radimo na tome da se održi izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova".

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas, glavni europski dužnosnik za migrantsko pitanje, zatražio je u nedjelju od Hrvatske sazivanje hitnog sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a nakon što je Turska otvorila svoje granice za migrante koji se žele domoći Europe.

Schinas se obratio hrvatskom ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću kako bi zatražio hitni sastanak ministara unutarnjih poslova, napisao je Schinas na Twitteru.

Na pitanje kako bi Hrvatska reagirala kada bi veći broj migranata došao do njezinih granica, Plenković je kazao kako hrvatske granice čuva hrvatska policija i kako se trenutno ne promišlja o drugim modalitetima.

"Hrvatsku granicu čuva hrvatska policija. Mi nismo u ovom trenutku još u situaciji da razmišljamo više o tome - mi imamo 6500 graničnih policajaca, apsorbirali smo iz europskih fondova 270 milijuna eura za jačanje Schengena -  tu odgovornost primarno ima policija. Ako dođe do veće eskalacije, tada ćemo promišljati o tome treba li uključiti Hrvatsku vojsku", naglasio je premijer.

On je dodao kako upravno govori da je jedini mogući način rješavanja krize na njezinu izvorištu, a to je sada Sirija.

Turska je otvorila svoje granice s Europom, Grčkom i Bugarskom, dajući slobodan prolaz tisućama izbjeglica i migranata. Tako vrši pritisak na EU i članice NATO-a kako bi dobio njihovu podršku za svoje vojne operacije u Siriji.

Turska je u nedjelju ustvrdila da je dozvolila preko 75 tisuća migranata da pređu tursku granicu i krenu prema Europskoj uniji.

Grčki policijski izvori do sada su tek potvrdili da je više od 500 migranata stiglo do grčkih otoka, najviše do Lezbosa. Bugarska tvrdi da njezinu granicu nije prešao nijedan migrant.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙