FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski premijer traži preispitivanje europskih propisa o tržišnom natjecanju

MILANO, 28. veljače 2020. (Hina/Reuters) - Europska unija mora preispitati svoje propise o tržišnom natjecanju budući da možda stoje na putu stvaranju velikih europskih kompanija koje bi mogle uspješno konkurirati na globalnom tržištu, upozorio je talijanski premijer Giuseppe Conte.

Europa mora intenzivnije surađivati kako bi razvila nove strateške sektore i ojačala vodeće kompanije u sektorima poput proizvodnje automobila, ocijenio je u četvrtak talijanski premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

„Želimo stvoriti naše europske šampione, pri tome mislim na projekte u automobilskom sektoru”, dodao je Conte.

Njegov istup vremenski se poklopio s najavljenim spajanjem talijansko-američkog automobilskog diva Fiat-Chryslera i francuske grupe PSA.

Treba preispitati europske propise o zaštiti tržišnog natjecanja, dodao je talijanski državnik.

Ti su propisi sročeni za jedinstveno tržište ali u pojedinim slučajevima očito nisu prilagođeni natjecanju na globalnom tržištu, pojasnio je Conte.

Sredinom mjeseca i francuski ministar financija Bruno Le Maire založio se za stvaranje velikih europskih kompanija koje će po njegovim riječima "braniti" europske ekonomske interese, komentirajući planirano povezivanje francuskog proizvođača željezničke opreme Alstoma i kanadskog Bombardier Transportationa.

U Europi se već neko vrijeme žestoko raspravlja o potrebi stvaranja velikih industrijskih grupacija koje po kritičarima blokiraju europski zakoni o ravnopravnoj tržišnoj utakmici.

Europska komisija zapriječila je prošle godine predloženo spajanje Alstoma i njemačkog Siemensa zbog bojazni da bi moglo narušiti tržišnu utakmicu. Odbijenica iz Bruxellesa izazvala je burno negodovanje u francuskoj i njemačkoj vladi.

Pariz i Berlin potom su zatražili da EK izmijeni europske zakone o zaštiti tržišnog natjecanja kako bi se uvažili globalni izazovi.

Cilj nije slabljenje zakona o tržišnom natjecanju već njihova prilagodba globalnim odnosima ekonomske moći kako bi EU mogao uspješno parirati, naglasio je francuski ministar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙