FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mjesec hrvatskoga jezika na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje

ZAGREB, 20. veljače 2020. (Hina) - Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se u petak, 21. veljače, a taj dan počinje i Mjesec hrvatskoga jezika na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) koji traje do 17. ožujka, priopćio je u četvrtak IHJJ. 

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje organizirat će brojna događanja da bi se o hrvatskome jeziku, jednoj od najvažnijih značajki hrvatskoga nacionalnog identiteta, govorilo što više i kako bi se širila svijest o vrednotama i ljepotama hrvatskoga jezika, najavljuju iz IHJJ.

Znanstvenici s IHJJ-a održat će više predavanja o hrvatskome jeziku, a sudjelovat će i na nekoliko panel-rasprava o izazovima modernoga hrvatskoga jezika.

Tako će, napominje se, u organizaciji Dubrovačkih knjižnica Domagoj Vidović održati u Dubrovniku predavanje "O dubrovačkim imenima i prezimenima", Lana Hudeček i Milica Mihaljević održat će u Samoboru predavanje "Muško i žensko u hrvatskome jeziku", a Goranka Blagus Bartolec i Ivana Matas Ivanković predavanje "O velikom i malom slovu". 

Željko Jozić, Lana Hudeček i Milica Mihaljević sudjelovat će na dvama okruglim stolovima o hrvatskome jeziku: u Mostaru i Đakovu.

IHJJ naglašava da će osobitu pozornost ove godine posvetiti položaju hrvatskoga jezika u Europskoj uniji te će na inicijativu zastupnice u Europskome parlamentu Ruže Tomašić ravnatelj Instituta u Bruxellesu sudjelovati na sastanku o pitanju položaja hrvatskoga jezika u institucijama Europske unije.

Dani otvorenih vrata IHJJ od 9. do 13. ožujka

U Mjesecu hrvatskoga jezika Institut će tradicionalno održati i Dane otvorenih vrata od 9. do 13. ožujka, kada će ugostiti brojne škole te za učenike i njihove profesore pripremiti posebna predavanja o hrvatskome jeziku.

Na samome kraju Mjeseca hrvatskoga jezika Institut će predstaviti prošlogodišnja knjižna izdanja i novi jezični portal na adresi jezik.hr na kojemu će se naći svi važni jezični izvori Instituta, uz brojne korisne informacije o hrvatskome jeziku i jezične igre. Uz dnevne tiskovine objavit će i besplatnu knjižicu "101 najčešća pogreška u hrvatskome jeziku".

Kao odjek Mjeseca hrvatskoga jezika u sklopu manifestacije Dioniz 2020. u Osijeku će biti izvedena predstava o hrvatskim osobnim imenima nastala u suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje na temelju institutskoga "Rječnika suvremenih hrvatskih osobnih imena".

Na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Hrvatski sabor proglasio je 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva u spomen na "Misal po zakonu rimskoga dvora" iz 1483. godine, prve tiskane knjige na hrvatskome jeziku i glagoljičnim pismom. 

Mjesec hrvatskoga jezika, napominje IHJJ, počinje materinskim jezikom, temeljem jezičnoga identiteta, ali i hrvatskom glagoljicom, temeljem hrvatskoga pismenoga identiteta jer je glagoljica prvo pismo kojim su Hrvati prije više od tisuću godina zapisivali riječi materinskoga, hrvatskoga jezika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙