FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Michel uvjeren da je moguć napredak na samitu o višegodišnjem proračunu EU-a

BRUXELLES, 20. veljače 2020. (Hina) - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je u četvrtak kako je uvjeren da je u "sljedećim satima ili danima" moguće postići napredak u pogledu dogovora o višegodišnjem proračunu EU-a.

"Postoji puno različitih interesa i zabrinutosti, ali svi su oni legitimni. Ali uvjeren sam da je moguć napredak u idućim satima ili danima", rekao je Michel uoči početka sastanka na vrhu čelnika zemalja članica koji je isključivo posvećen Višegodišnjem financijskom okviru (VFO), sedmogodišnjem proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

"Zadnji napori kada se radi na kompromisu uvijek su najteži, ali mislim da postoji pozitivna volja da se nastavi raditi, da se razgovara kako bi se donijela odluka", rekao je Michel.

Čelnici 27 zemalja članica okupit će se u četvrtak na izvanrednom sastanku na vrhu, koji bi mogao potrajati i nekoliko dana, kako bi pokušali dogovoriti višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Michel je i prije početka samita započeo s nizom bilateralnih sastanaka. Do sada je već odradio sastanak sa švedskim premijerom Stefanom Leofvenom i mađarskim Viktorom Orbanom.

Riječ je o najtežim pregovorima koji se vode svakih sedam godina. Stoga je posve otvoreno koliko će samit trajati. Moguće je da se Charles Michel posluži taktikom iscrpljivanja, da ne dopusti prekid sastanka dok se ne postigne dogovor, a moguće je i da završi vrlo brzo ako se uvidi da nema izgleda za postizanje konsenzusa.  Češki premijer Andrej Babiš rekao  je da je za svaki slučaj spakirao pet košulja, ako se samit toliko odulji.

Dogovor o VFO-u nikada dosad nije postignut iz prvog pokušaja, obično su trebala najmanje dva samita.

Dolazak čelnika zemalja članica u zgradu Europskog vijeća očekuje se od 14 sati, a prvi plenarni sastanak počinje oko 15,30 sati. Međutim, većinu vremena čelnici će provesti u bilateralnim razgovorima, bilo s predsjednikom Europskog vijeća, bilo međusobno.

Podloga za raspravu bit će prijedlog Charlesa Michela, koji je prošli tjedan predložio proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica.

Riječ je o manjem iznosu u odnosu na prijedlog Europske komisije, koja predlaže 1135 milijardi eura, što je 1,114 posto BND-a.

Michelov prijedlog je vrlo sličan onome koji je finsko predsjedništvo izradilo potkraj prošle godine. Michelov prijedlog je veći od finskog za 7,5 milijardi eura, točno onoliko koliko iznose predložena sredstva za Fond za pravednu tranziciju, koji je namijenjen za lakši prijelaz na zeleno gospodarstvo onim regijama koje su uvelike ovisne o fosilnim gorivima.

Pregovori o ovom VFO-u dodatno su otežani zbog činjenice da je EU napustila Velika Britanija, jedna od velikih neto uplatiteljica, zbog čega nastaje rupa u sedmogodišnjem proračunu od oko 75 milijardi. S druge strane otežani su primjerice i zbog potrebe za financiranjem novih prioriteta, poput zaštite vanjskih granica, obrane, većeg ulaganja u istraživanje i razvoj i migracija.

Stoga je Komisija predložila povećanje doprinosa zemalja članica s jedne strane, a s druge smanjenje sredstava za tzv. tradicionalne politike poljoprivredu i koheziju. To neminovno dovodi do nezadovoljstva i jednog i drugog tabora.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙