FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plakati Borisa Bućana u Poljskoj uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU

ZAGREB, 18. veljače 2020. (Hina) - Izložba "Plakati Borisa Bućana“ predstavlja se u Poljskoj do 15. ožujka u Galeriji Miejska Arsenal u Poznanu, u okviru kulturno-umjetničkog programa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, što je  prvo samostalno autorovo predstavljanje u Poljskoj.

Odabrani radovi prikazuju jedinstven autorov pristup oblikovanju plakata, koji se temelji na redefiniranju pojma plakata kao medija uvođenjem novih nestandardiziranih formata i snažnim slikarskim, grafičkim i crtačkim gestama.

Izloženi su plakati iz osamdesetih godina od kojih većina pripada sad već antologijskoj seriji rađenoj za HNK Split.

"Riječ je o plakatima koji izlaze iz standardnih okvira poimanja grafičkog oblikovanja, te inventivnim likovnim rješenjima stvaraju autentičan autorov potpis. Njihova je važnost proširenje percepcije plakata dokidanjem granice između dizajna i umjetnosti",  ističe se u najavi izložbe, kojoj je kustosica Kristina Bonjeković‑Stojković iz zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Boris Bućan samostalno izlaže od početka sedamdesetih i realizirao je više od stotinu samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, te sudjelovao na tristotinjak skupnih izložbi.

Predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 1984. Na Bijenalu u São Paulu bio je 1979. i 1989,  na Trijenalu u Milanu 1992. godine, a 2015. su mu radovi bili izloženi u velikim svjetskim središtima.

Na izložbi The World Goes Pop u slavnoj londonskoj galeriji Tate Modern bila su predstavljena čak 33 njegova rada.

U Budimpešti, u Ludwig muzeju na izložbi Ludwig Goes Pop + The East Side Story bio je zastupljen među svjetskim velikanima pop arta.

Njujorška MoMA uzela je tri njegova plakata za izložbu Making Music Modern: Design for Ear and Eye, a među njima je bila i Žar ptica, koja tako postaje kultni plakat hrvatske umjetnosti grafičkog oblikovanja. Na istome mjestu izlaže i na Transmissions – Art in Eastern Europe and Latin America, 1960-1980.

Radovi mu se nalaze u najvažnijim muzejima i galerijama diljem svijeta,  u MoMA-i, Cooper-Hewitt Museum, New York, Staatliches Museum für Angewandte Kunst, München, Deutches Plakat Museum, Essen, The Victoria and Albert Museum, London.

Hrvatsko dizajnersko društvo mu je 2006. dodijelilo nagradu za životno djelo, a iste godine postaje član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Zagrebački MSU mu 2016. priređuje veliku retrospektivu "Doručak u štampariji", s  izborom iz svoje Zbirke plakata.

Bućanova izložba dio je aktivnosti MSU-a u godini hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, u međunarodnoj suradnji s Austrijom, Belgijom i Poljskom. Riječ je o izložbama koje su posvećene trojici naših istaknutih umjetnika, uz Bućana, Vjenceslavu Richteru i Juliju Kniferu.

Nakon Poznana, izložba će u travnju biti predstavljena u Krakovu, a potom i u Gdanjsku u svibnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙