FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Galwayju počelo obilježavanje Europske prijestolnice kulture 2020.

GALWAY, 1. veljače 2020. (Hina/dpa) - Irski grad Galway počeo je u subotu program obilježavanja Europske prijestolnice kulture 2020. koji će obuhvatiti predstave i izložbe posvećene jeziku, krajoliku i migracijama.

Inicijativa Europske unije pod nazivom Europske prijestolnice kulture pokrenuta je 1985. i od tada je taj naslov nosilo 50 gradova bloka.

Svrha programa je istaknuti europsku kulturnu raznolikost, osnažiti osjećaj pripadnosti Europljana zajedničkom kulturnom prostoru i potaknuti sudjelovanje kulture u razvoju grada.

Svake godine se biraju dva grada: jedan iz starih članica EU-a i jedan iz novijih članica. Ove godine naslov su podnijeli Galway u Irskoj i Rijeka u Hrvatskoj.

Galway se zadnjih desetljeća iz ribarskog mjesta razvio u grad s 80.000 stanovnika koji je posebno omiljen među studentima. Smatraju ga središtem tradicionalne irske glazbe.

Program otvorenja Galwayja 2020. pod nazivom "Neka čarolija počne" trajat će do 7. veljače i bit će posvećen keltskom kalendaru.

Sljedećih mjeseci u okviru programa EPK-a uprizorit će se "Ep o Gilgamešu" i postaviti instalacija nazvana "Granica" koja propituje brexit.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙