FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lodama počele tradicionalne Tripundanske svečanosti u Kotoru

KOTOR, 27. siječnja 2020. (Hina) -  Na trgu ispred bazilike svetog Tripuna u Kotoru u ponedjeljak su, tradicionalnim izgovaranjem loda, pohvala sv. Tripunu, i podizanjem stijega na bazilici, počele Tripundanske svečanosti u čast toga sveca, zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije.

Početak svečanosti tradicionalno je označio Mali admiral,  Karlo Ribica iz Tivta, što je uloga kojom se simbolički ističe generacijsko trajanje Bokeljske mornarice, a pretpostavlja se da je uvedena još u 16. stoljeću, kada je mornarica preuzela vanjsku proslavu Svetog Tripuna.

Lode se izgovaraju prije podizanja stijega.

U srednjovjekovnim gradovima istočnojadranske obale u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru ostali su sačuvani tekstovi loda (pohvala) svecima zaštitnicima. Danas se one izgovaraju samo u Kotoru uoči proslave svetog Tripuna.

U sklopu višednevnih svečanosti na sam Tripun dan, 3. veljače, bit će organizirano misno slavlje.

Središnja proslava biti će u nedjelju, 9. veljače, kada će na trgu ispred bazilike pripadnici Bokeljske mornarice plesati tradicionalno kolo u čast svetog Tripuna, a pontifikalnu misu služit će mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup. Nakon mise slijedit će procesija ulicama grada.

U organizaciji KotorArta u petak, 7. veljače u katedrali će se održati koncert klasične glazbe posvećen pokojnom kotorskom župniku don Antonu Belanu. U nedjelju, 16. veljače, nakon sv. mise, u 11 sati biti će upriličeno spuštanje zastave, čime službeno završavaju Tripundanske svečanosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙