FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završio EU projekt s planovima za 21 ugroženu životinjsku vrstu

ZAGREB, 18. prosinca 2019. (Hina) - Završna konferencija EU projekta, kojim je pripremljeno jedanaest prijedloga planova upravljanja za 21 strogo zaštićenu životinjsku vrstu, održana je u srijedu u Europskom domu u Zagrebu.

 Riječ je o projektu "Izrada prijedloga planova upravljanja strogo zaštićenim vrstama (s akcijskim planovima)", kojeg je provodilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

 Provedba projekta počela je u siječnju 2017., a završava 31. prosinca ove godine. Ukupna vrijednost projekta je oko 8,4 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva EU oko 7,1 milijuna kuna što je 85 posto iznosa projekta, a preostalih 15 posto iznosa osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 U sklopu projekta pripremljeno je 11 stručnih podloga za izradu prijedloga planova upravljanja s akcijskim planovima, koji uključuju devet novih planova za zlatovranu, cjevonosnice, surog orla, bjeloglavog supa, pastrve, svijetlicu i kapelsku svijetlicu, čovječju ribicu, riječnu kornjaču i livadnog plavca, te reviziju postojećih planova upravljanja za vuka i risa.

 Radi informiranja građana o potrebama i načinima očuvanja strogo zaštićenih vrsta u Hrvatskoj, u sklopu projekta je izrađena brošura o bioraznolikosti na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne osobe. To je ujedno i prva publikacija na Brailleovom pismu s podacima o stanju prirode na području Hrvatske.

 Na predstavljanju je istaknuto i kako taj projekt doprinosi provedbi politike EU o zaštiti okoliša, čiji je bitan dio zaštita prirodnih resursa koji se između ostalog osiguravaju i izradom i provedbom planova upravljanja strogo zaštićenim vrstama. 

 Zamjenik voditelja projekta Luka Katušić rekao je da od spomenutih zaštićenih vrsta Ministarstvo definira prioritetne vrste za koje je potrebno izraditi planove upravljanja, a to su uglavnom vrste kojima prijeti visoki rizik od izumiranja i za čije je očuvanje nužno uključivanje svih interesnih skupina koje utječu na njihovo očuvanje. 

 Na temelju takvih kriterija definiraju se prioritetne vrste za koje je izrađeno tih 11 planova upravljanja. "Ovdje se radi o 21 prioritetnoj vrsti za koje su potrebni planovi upravljanja kako bi se njihovo očuvanje u budućnosti osiguralo", istaknuo je Katušić. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙