FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK preporučuje analizu rizika za makroekonomske neravnoteže za 13 članica, uključujući Hrvatsku

BRUXELLES/STRASBOUG, 17. prosinca 2019. (Hina) - Europska komisija je u utorak preporučila da se sljedeće godine provede detaljna analiza radi procjene mogućih makrokonomskih neravnoteža u 13 zemalja članica, među kojima je i Hrvatska.

Komisija je nakon sastanka u Strasbourgu objavila Godišnji pregled rasta u EU-u te izvješća o mehanizmu upozoravanja i o uspješnosti jedinstvenog tržišta.  

Objavljivanjem tih dokumenta započinje novi ciklus Europskog semestra, mehanizma za koordinaciju ekonomskih politika unutar Unije. Izvješće o uspješnosti jedinstvenog tržišta prvi je put uključeno u ciklus Europskog semestra.

U izvješću o mehanizmu upozoravanja (IMU), koje služi kao sredstvo za otkrivanje makroekonomskih neravnoteža, kaže se da će 13 država članica biti predmetom detaljnog preispitivanja i u 2020. godini.

Riječ je i istim zemljama koje su bile obuhvaćene i prošle godine: Bugarska, Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Njemačka, Irska, Italija, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Španjolska i Švedska.

U veljači ove godine komisija je potvrdila da Hrvatska više nema prekomjerne makroekonomske neravnoteže nego samo makroekonomske neravnoteže.

Komisija će rezultate analize predstaviti u okviru izvješća po državama članicama u veljači ili ožujku 2020.

Tada će ocijeniti treba li pokretati korektivni mehanizam za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža, a na temelju ocjene je li reformski program vlade dovoljno ambiciozan za ispravljanje neravnoteža.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙