FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnička škola Sisak prednjači u korištenju EU novca, već iskoristila 1,5 milijuna eura

SISAK, 21. studenoga 2019. (Hina) - Nakon dvadesetak uspješno provedenih projekata, sisačka Tehnička škola prednjači po korištenju EU novca kroz program Erasmus+ za stručnu praksu svojih učenika, za što je dosad iskorišteno oko 1,5 milijuna eura.

Nastavljajući tu praksu, ove će godine učenici i nastavnici škole biti uključeni u četiri nova projekta vrijedna oko 183.700 eura.

Kako je na konferenciji za novinare rekao ravnatelj škole Davor Malović, prvi put će u stručno usavršavanje biti uključeni i nastavnici.

U sklopu projekta "Novim znanjima i vještinama do lakšeg pristupa tržištu rada", već u nedjelju, na trotjednu stručnu praksu u poduzeća talijanske Bologne odlazi 24 učenika trećih i četvrtih razreda za zanimanja tehničar za računalstvo, strojarski računalni tehničar i tehničar za elektroniku. Na taj će način povećati svoja stručna znanja i vještine. Druga skupina od 14 učenika, zanimanja tehničar za računalstvo, strojarski računalni tehničar i ekološki tehničar, u ožujku će dvodnevnu stručnu praksu obavljati u španjolskoj Sevilli. 

U drugom projektu, "Coding all together", sudjeluje četiri učenika, koji će putovati u Litvu, te po dva nastavnika koji će ići u Rumunjsku, Tursku, Litvu, Grčku i Španjolsku, kako bi stekli nova iskustva u važnosti programiranja u obrazovanju i razvoju produktivnosti i kretivnog mišljenja.

Slovenija, Francuska, Poiljska, Rumunjska i Francuska partneri su Hrvatske u projektu "LIFE - Living in an Incuslive and Fair Europe", čiji je cilj proširenje svijesti učenika o važnosti Europske unije njenih institucija te EU izbora. U projektu će sudjelovati 24 učenika. 

Četvrtim projektom s partnerima iz Turske, Rumunjske, Bugarske, Njemačke i Španjolske učenici će povećati svoje kompetencije iz poidručja CNC, CAD i CAM tehnologije. 

Kako je rekao ravnatelj Malović, svake se godine u projekte uključuje najmanje 50 učenika. Oni se odabiru natječajem, na temelju kriterija kojim se vrednuje njihovo motivacijsko pismo, uspjeh u školi, te sudjelovanje u školskim projektima. 

Budući da je Tehnička škola u međuvremenu postala Regionalni centar kompetencija za sektor elektrotehnike i računalstva, Malović je izrazio uvjerenje, kako će uskoro i oni postati domaćini u ostvarenju sličnih projekata. Tome u prilog ide i projekt uređenja bivše domobranske vojarne u Sisku za potrebe budućeg Centra kompetencija, koji će biti opremljen suvremenim praktikumima i smještajnim kapacitetima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙