FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovna savezništva i umrežavanja važni za jačanje konkurentnosti

ZAGREB, 5. studenoga 2019. (Hina) - Suradnja privatnog i javnog sektora važna je za gospodarski rast, a poslovna savezništva i umrežavanja nužni su za jačanje konkurentnosti, istaknuto je u utorak na prvoj poslovnoj konferenciji jugoistočne Europe na temu ekonomskog rasta i razvoja potpomognutih inicijativom privatnog sektora.

Konferenciju su organizirali Poslovna razvojna mreža jugoistočne Europe (South East Europe Business Development Networka -SEEBDN) sa sjedištem u Beču, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Euroherc osiguranje.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić je istaknuo kako bez poslovnih savezništava i povezivanja s poslovnim partnerima Europe, ali i svijeta, nema konkurentnosti ni opstanka gospodarstva.

Sami pojedinačno kao zemlje i tvrtke ne možemo puno i jedini način širenja poslovanja je stvaranje partnerstava van Hrvatske, rekao je.

HUP će se nastaviti boriti za stvaranje uvjeta u kojima ćemo biti konkurentni, moći izvoziti proizvode i poslovati neometano, kako bi naše tvrtke bile kvalitetnije i time zanimljivije partnerima u inozemstvu. Borit ćemo se za to da Hrvatska bude uspješna zemlja regije s održivim i konkurentnim gospodarstvom, poručio je.

I predsjednik SEEBDN-a Fritz Kaltenegger je istaknuo da je jaka umreženost preduvjet za stvaranje uspješnih poslova, ali i da je isto tako važno poticati ekonomski rast na području jugoistočne Europe. To je moguće jedino jakom inicijativom privatnog sektora, rekao je.

Spajanje ljudi i kreiranje poslovnih prilika glavni su ciljevi SEEBDN-a, naglasio je Kaltenegger.

Član Uprave SEEBDN i CEO Grimex Consult Ivan Gros ističe kako je strateški cilj te mreže vizija da privatni sektor u jugoistočnoj Europi kroz umrežavanje i povezivanje može pozitivno utjecati na rast regije.

Suradnja s privatnim sektorom je faktor stabilnosti i prosperiteta svih zemalja, rekao je Gros, dodajući kako su im fokus male i srednje ambiciozne kompanije koje nadilaze prostor svog nacionalnog tržišta.

Suradnja s njima pomoći će ostvariti i pozitivno poslovno okružje regije, istaknuo je Gros, koji smatra da Hrvatska treba biti predvodnica povezivanja regije s ostatkom EU.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić je rekao da je suradnja privatnog i javnog sektora neizostavna i vrlo važna karika u procesu gospodarskog rasta i razvoja.

Uz državu koja treba stvoriti poticajno poslovno okruženje, ključna je upravo inicijativa privatnog sektora, naglasio je. 

Podsjetio je kako je Vlada poduzela niz mjera i aktivnosti s ciljem poticanja privatnih investicija, rasterećenja gospodarstva, povećanja konkurentnosti i poticanja rasta s čime će nastaviti i u idućem razdoblju.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙