FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 4. studenoga 2019. (Hina) - Sljedeći tjedan Europska komisija bi trebala objaviti jesenske ekonomske prognoze, u Pragu se sastaju čelnici neformalne skupine Prijatelji kohezije, šesnaest zemalja EU-a koje se protive rezanju kohezijskih sredstava u novom višegodišnjem proračunu EU-a, u Bruxellesu se sastaju dva ministarska vijeća. 

 Europska komisija bi u srijedu trebala objaviti jesenske ekonomske prognoze, koje uključuju podatke o BDP-u, inflaciji, zaposlenosti, proračunskom deficitu i javnom dugu u zemljama članicama EU-a, zemljama kandidatima i glavnim trgovačkim partnerima Europske unije.
 U zadnjim privremenim ljetnim prognozama, objavljenim 10. srpnja, Komisija je podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2019. godini na 3,1 posto, s ranije procijenjenih 2,6 posto, a za sljedeću godinu predvidjela rast od 2,7 posto, a kao glavni pokretač rasta istaknuta je potrošnja kućanstava.
 U prethodnim, proljetnim prognozama od 7. svibnja, Komisija je prognozirala rast hrvatskog gospodarstva za 2,6 posto, a za sljedeću godinu blago usporavanje na 2,5 posto.
 U utorak se u Pragu održava sastanak na vrhu neformalne skupine Prijatelji kohezije, 16 država članica EU-a koje se protive rezanju kohezijskih sredstava u novom višegodišnjem proračunu EU-a. 
 Premijera Andreja Plenkovića uoči toga sastanka, u ponedjeljak navečer, primit će domaćin skupa, češki premijer Andrej Babiš.
 Skupinu čine Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Malta, Poljska, Slovenija, Slovačka, Bugarska, Cipar, Latvija, Litva, Rumunjska, Italija, Portugal i Grčka. Na sastanku sudjeluje i povjerenik za proračun Guenther Oetinger.
 U studenome prošle godine ista skupina sastala se u Bratislavi, a sastanak u Pragu drugi je po redu nakon što je Komisija početkom svibnja 2018. predstavila prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. U tom prijedlogu previđeno je smanjivanje sredstava za kohezijsku i poljoprivrednu poliitku.  Po tom prijedlogu Hrvatska bi dobila šest posto manje kohezijskih sredstava u odnosu na sadašnji VFO 2014-2020.
 U petak se u Bruxellesu sastaju dva ministarska vijeća - ministri financija te ministri obrazovanja. 
 U petak ujutro je predviđen zajednički sastanak ministara financija i ministara obrazovanja o važnosti kvalitete obrazovanja za gospodatstvo.
 Novoizbrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen još uvijek čeka na kandidata za povjerenika iz Rumunjske. U ponedjeljak bi rumunjski parlament trebao glasovati o novoj vladi na čelu s Ludovicom Orbanom. Dobije li ta vlada potporu vrlo brzo se može očekivati imenovanja kandidata ili kandidatkinje za povjerenika kako bi Europski parlament mogao započeti proceduru provjere. Francuska i Mađarska već su imenovale svoje kandidate.
 Trentučno nedostaju četiri kandidata za povjerenike - iz Francuske, Mađarske i Rumunjske te Velike Britanije, kojoj je ponovno odgođen izlazak iz EU-a i prema pravilima trebala bi također imati povjerenika sve dok je članica EU-a. Nejasno je što će se događati u vezi s britanskim povjerenikom. Prema nekim tumačenjima, moguće je imati Komisiju u kojoj sve zemlje članice nemaju svoga člana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙