FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena poštanska marka povodom 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu

ZAGREB, 30. listopada 2019. (Hina) - Poštanska marka s motivom pročelja zgrade Sveučilišta u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske, izdana u povodu obilježavanja 350. obljetnice te institucije, svečano je predstavljena u srijedu kao trajan svjedok tog važnog događaja koji će diljem svijeta predstavljati najstariju hrvatsku obrazovnu instituciju.

Na svečanom predstavljaju u auli Sveučilišta, rektor Damir Boras zahvalio je Hrvatskoj pošti što je izdavanjem prigodne marke pokazala da prepoznaje vrijednosti za koje se zalaže i koje predstavlja ta, kako je rekao, stožerna institucija hrvatskog naroda u području visokoga obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti, društvenih djelatnosti, te transfera znanja i tehnologija.

Kao čuvar hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatskoga jezika i europskih vrijednosti, Sveučilište u Zagrebu svjetionik je znanja, zajedništva i tolerancije te ljubavi prema domovini, rekao je Boras. "350 godina neprekinuta djelovanja vrlo je važan jubilej. Zahvalan sam što je Hrvatska pošta prepoznala te vrijednosti i tradiciju", dodao je rektor.

Sveučilištu je na važnoj obljetnici čestitao voditelj Odjela za odnose s javnošću HP-a Krešimir Domjančić. Kazao je kako je riječ o 1250. marki koju je Hrvatska pošta izdala. 

"Ponosni smo što smo se mogli na ovaj sebi svojstven način uključiti u 350. godišnjicu osnutka zagrebačkog Sveučilišta. Poštanska marka s motivom zgrade rektorata zagrebačkog Sveučilišta ostat će trajan svjedok ovog važnog događaja", rekao je Domjančić.

Marka je izdana u arku od 16 maraka, a njezina je vrijednost 3,60 kuna. Tiskana je u 100 tisuća primjeraka, a može se od 30. listopada kupiti u svakom poštanskom uredu.

Idejno rješenje poštanske marke na kojoj je prikazana zgrada Sveučilišta u Zagrebu ispred koje se nalaze siluete profesora i studenata osmislila je Jana Žiljak Gršić. Istaknula je kako joj je ideja bila na suvremen, grafički izazovan način prikazati jednu tradicionalnu prepoznatljivu vedutu grada Zagreba, koja je ujedno i centar Sveučilišta u Zagrebu.

"Marka je grafički proizvod koji je vrijednosnica i ima velik filatelistički značaj i vrijednost. Putuje svijetom i predstavlja državu. Iz tog razloga, kao motiv sam odabrala pročelje zgrade Sveučilišta u Zagrebu, kako bih diljem svijeta predstavila to lijepo zdanje i najstariju hrvatsku obrazovnu instituciju", pojasnila je Žiljak Gršić. Kako su studenti i profesori "žila kucavica Sveučilišta", njih je dizajnirala ispred zgrade, dodala je.

Savjetnik za kulturu rektora Borasa Jakov Sedlar naglasio je kako je riječ o bitnom doprinosu obilježavanju 350. obljetnice Sveučilišta.

"Bez sveučilišta mi nismo narod. 350 godina Sveučilišta u Zagrebu, jednog od 15 najstarijih sveučilišta u Europi, važno je obilježiti na svim razinama. Sjajno je da je Hrvatska pošta prepoznala tu veliku obljetnicu, jer bez obzira što se pisma pišu sve manje – još uvijek se pišu, a marka ostaje kao dio povijesti", poručio je.

Svečano predstavljanje prigodne poštanske marke prvo je događanje kojim Sveučilište u Zagrebu obilježava 350. obljetnicu svojega djelovanja. Središnja će proslava biti u nedjelju 3. studenoga, na sam Dan sveučilišta, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, s prijenosom na Prvom programu HRT-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙