FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Adacta: Svega pet posto radnih mjesta može biti u potpunosti automatizirano

ZAGREB, 22. listopada 2019. (Hina) - Inteligentno poslovanje promijenit će tržište rada, ali robot neće zamijeniti čovjeka, ključna je poruka 8. godišnjeg susreta IT tvrtke Adacta, koji je okupio ključne partnere i pojedince iz domaće i regionalne ICT zajednice.

Tvrtka Adacta dio je grupacije BE-terna te vodeći partner Microsoft Dynamicsa, Qlika i Cornerstona u regiji, a tema ovogodišnjeg susreta bila je inteligentno poslovanje, koncept koji objedinjuje ICT novosti i tehnološke trendove u poslovanju s općenitim poslovnim temama vezanim uz društvo, ljudski potencijal, inovativnost i transformaciju poslovanja u dobu umjetne inteligencije.

Direktor Adacte Hrvatska Krešimir Mlinarić poručio je da inteligentno poslovanje vidi kao strateški važno za budućnost Adacte i njen daljnji rast. 

Prema godišnjem izvješću World Roboticsa, navodi dalje Mlinarić, prodajna godišnja vrijednost robotske industrije u 2018. godini iznosila 16,5 milijardi dolara, pri čemu je rekordan bio i broj prodanih jedinica - 422 tisuće. Prosječna vrijednost robota je 39 tisuća dolara, čime možemo zaključiti da je tehnologija ušla duboko u komercijalnu fazu, kaže Mlinarić.

Pozivajući se na istraživanje analitičke kuće McKinsey, Mlinarić je istaknuo da 45 posto svih aktivnosti na tržištu rada može biti zamjenjeno danas dostupnom tehnologijom, ali svega pet posto radnih mjesta može biti u potpunosti automatizirano. No, unatoč tome, studija pokazuje da se kod 60 posto poslova može automatizirati 30 posto ili više njihovih osnovnih aktivnosti.

"Stoga, budućnost rada nije crna, manji broj poslova će nestati, neki će nastati, no svi poslovi će se transformirati", poručuje Mlinarić te ocjenjuje da je cjeloživotno učenje i konstantno ulaganje u znanje i kompetencije presudno za uspjeh na tržištu rada.

U Hrvatskoj tek šest robota na 10 tisuća zaposlenih

Prema podacima iz 2016., prosječan broj robota u Hrvatskoj je šest, a u svijetu čak 74 na 10 tisuća zaposlenika, po čemu se vidi da Hrvatska "kaska" te kako postoji puno prostora za rast i napredak. 

Igor Pavleković iz Microsofta apostrofirao je istraživanje analitičke kuće IDC, po kojoj će količina podataka koje generiramo do 2025. porasti deset puta, a IoT tržište povezivih uređaja će do 2020. biti vrijedno 1.290 milijardi dolara.

Prema istraživanju analitičke kuće Deloitte, navodi Pavleković, do 2020. godine 82 posto organizacija koristiti će neki vid umjetne inteligencije u poslovanju.

Ivan Skender iz tvrtke A1 istaknuo je da je ulaganjem u kulturu Agile kompanija A1 u posljednje dvije godine prošla uspješnu transformaciju u digitalnu kompaniju. A1 budućnost poslovanja vidi u razvoju digitalne akademije, novog vodstva, otvaranja novih radnih mjesta te fleksibilnim modelima rada, kaže Skender.

Stariji izvršni direktor u Atlantic Grupi Mladen Pejković kazao je da je u 2018. značajno porasla potrošnja, što se u najvećoj je mjeri može pripisati izdavanju malih potrošačkih kredita, koje su generirali bankovni sustavi umjetne inteligencije. Stoga je, kaže Pejković, hrvatski gospodarski razvoj izravno povezan s umjetnom inteligencijom. 

Michael Mueller iz Raiffeisen banke Austria kazao je kako zadnjih godina u Europi jačaju nove generacije bankarskih organizacija, a na primjerima WeChata i Alipaya zaključio je da tehnologija snažno ulazi u bankarstvo, što rezultira otvaranjem novih, tehnološki moćnih fin­­­tech startupa, a istovremeno ulaskom klasičnih banaka u digitalni svijet.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙