FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Antičko pomorstvo i ribarstvo otoka Visa u Kotoru

KOTOR 18. listopada 2019. (Hina) - Arheološki muzej iz Splita priredio je u petak u Pomorskom muzeju Crne Gore iz Kotora izložbu „Iz grada isplovi ovog“ o antičkom pomorstvu i ribarstvu Visa.

Izložba autora Borisa Čarga, voditelja arheološke zbirke Issa-Arheološki muzej Split, predstavlja antičko pomorstvo i ribarstvo otoka Visa. Naziv izložbe „Iz grada isplovi ovog“ početni su stihovi s nadgrobnog spomenika isejskog junaka Kalija, koji je stradao u borbi s Ilirima.

“Izložba je podijeljena u nekoliko segmenata, o Jadranu koji je pozornica i Boke i Visa i svih jadranskih otoka, izložba govori spomenicima koji su nađenina Issu, o plovidbi, amforama, o ribolovnim alatima. Uz pismenost, stari su Grci na Vis donijeli i uporabu novca, demokraciju, katastar, umjetnost i što je najvažnije za našu priču, veliko znanje o ribarstvu", kazao je Čargo.

"Izložba govori o izvorima kako su u Antici percipirali more, kako su lovili, na koji način su lovili ribu, antički utezi za mreže pokazuju koliko su ribarski alati slični današnjima i kako se ribarsko znanje i umijeće na Visu čuvalo tisućama godina “, dodao je.

Zanimljivost je da se dio izloženih predmeta prvi put javnosti prikazan upravo u Pomorskom muzeju Crne Gore, Kotor.

Izložbu je otvorila arheologinja iz Kotora Vilma Kovačević, koja je povukla paralelu između Boke kotorske i Visa.

Ravnatelj Arheološkog muzeja iz Splita Damir Kliškić podsjetio je brojne posjetitelje da je znanstvenim skupom krajem rujna o Saloni službeno označen početak proslave 200 godina te ustanove koji će se obilježavati brojnim izložbama i znanstvenim skupovima tijekom naredne 2020.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙