FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt Promise koji predviđa i sprječava razvoj bolesti

SPLIT, 16. listopada 2019. (Hina) - Projekt Promise, koji predviđa i sprječava razvoj bolesti, vrijedan dva milijuna kuna i financiran novcem Erasmus+ programa, predstavljen je u srijedu u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) u Splitu.

Voditeljica projekta Promise Branka Bernard rekla je kako se radi se o jedinstvenom i inovativnom projektu s vrhunskim međunarodnim stručnjacima iz područja molekularne, računske i kliničke biomedicine, a njegova provedba trebala bi omogućiti bolje predviđanje i sprječavanje razvoja bolesti. 

Realizacija projekta je predviđena za dvogodišnje razdoblje, a uz nositelja projekta - Mediteranski institut za istraživanje života surađivat će splitsko i zagrebačko sveučilište, sveučilište Pompeu Fabra iz Barcelone, Europska udruga za personaliziranu medicinu iz Bruxellesa i stručnjakinja u području razvoja inovativnih metoda podučavanja Tamara Milošević.

Najavila je da će se kroz projekt Promise - Personalized Medicine Inquiry-Based Education razviti novi studijski program koji će obrazovati buduće liječnike i znanstvenike.

"Naš studijski program će obučavati u području P4 medicine, a ona obuhvaća preventivnu, participativnu, personaliziranu i prediktivnu medicinu i to u svjetlu odgovornog istraživanja i razvoja. Kako bi mogli odabrati najbolji tretman za nekog pojedinca moramo znati kako koristiti sve podatke koje možemo dobiti. Danas P4 medicina ubrzano mijenja medicinsku praksu, fokusiranjem na predviđanje i sprječavanje razvoja bolesti. Na taj način uključuje i osnažuje pacijente da postanu aktivni partneri u procesu liječenja", rekla je Bernard.

Sandra Kostić sa splitskog sveučilišta je objasnila da je cilj napraviti nove module u području personalizirane medicine koji se temelje na interdisciplinarnom pristupu od biostatistike, preko genomike, farmakogenomike, pa sve do etike koja je važna za cijeli trend personalizirane medicine.

"Studenti moraju znati što je odgovorno istraživanje i prilagoditi sve podatke za svoj kasniji pristup pacijentu s obzirom da se tu radi ne samo o personaliziranoj već i o preventivnoj, te participirajućoj medicini", rekla je Kostić te dodala da su studenti u anketi pokazali interes za nove pristupe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙