FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska ima priliku pratiti svjetske trendove u tehnologiji vodika - konferencija

ZAGREB, 10. listopada 2019. (Hina) - Vodik je energent budućnosti, potpuno čisto gorivo koje može pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, a Hrvatska ima priliku iskoristiti potencijal i pratiti svjetske trendove u tom području, rečeno je u četvrtak na konferenciji "Vodik u Hrvatskoj" koju je organizirala Ina.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je na konferenciji da se vodik čini kao savršeno rješenje kada razmišljamo kako doskočiti klimatskim promjenama te kada želimo što više energije iz obnovljivih, čistih izvora i tehnologija.

"Sve dosege vodika i njegove primjene još uvijek ne poznajemo. Promet, infrastruktura, industrija, energetika.. sve su to područja u kojima pretpostavljamo da će u tranziciji prema klimatski neutralnom gospodarstvu alternativni izvori energije imati što je moguće veću ulogu", rekao je Ćorić.

Podsjetio je da je 2018. godine potpisana Deklaracija o vodiku na razini EU-a, kojom je jasno istaknuto da jednu od alternativa u odnosu na sadašnje neodrživo stanje treba tražiti i u vodiku.

Ćorić je izrazio zadovoljstvo što Ina aktivno razmišlja o korištenju vodika.

"Ideja ne nedostaje, a zakonodavni okvir bi trebala osigurati Vlada. Činjenica da u tom smjeru idemo je već sama po sebi ohrabrujuća. Hrvatska se želi naći na tom putu. Vlada će učinit sve da iskorak Ine i svih drugih u korištenju vodika potakne i podrži", zaključio je ministar.

Predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon kazao je da se kompanija mora okrenuti budućnosti, iako je jedna od vodećih u regiji u proizvodnji i preradi nafte i plina, jer, kako je rekao, tko zna što će se događati za 15-ak godina.

Ina, naveo je, traži korisnike za svoje viškove ugljika, radit će na infrastrukturi i spremanju vodika i traganju za korisnicima. Fasimon apelira na Vladu da napiše zakonodavni okvir za proizvodnju i prodaju vodika.

"U tome želimo biti partner Vladi, ali i EU-u, želimo javnu upotrebu vodika u Zagrebu, Hrvatskoj", rekao je Fasimon.

Uporaba vodika u prvom planu u EU-u

Izvršni direktor zajedničke EU-ove tvrtke za gorive članke i vodik Bart Biebuyck naglasio je da Europa korištenje vodika stavlja u prvi plan.

Europa je zasad, naveo je, u razvoju toga energenta konkurentna ostatku svijeta, u nekim pitanjima i bolja.

"Smanjenje CO2 neće se ostvariti bez većeg korištenja vodika, najčišćeg mogućeg goriva", smatra Biebuyck.

Tvrtka koju vodi dobila je 915 milijuna eura od EU-a i trenutno radi na 246 projekata, koji se uglavnom odnose na povećanje uporabe vodika. Tvrdi da bi masovna uporaba vodika na razini EU-a donijela godišnji prihod od 820 milijardi eura i otvorila 5,4 milijuna novih radnih mjesta, neka od njih i u Hrvatskoj.

"I u Hrvatskoj se pripremaju punionice vozila na vodik, nadam se da će ih s godinama biti sve više", kazao je Biebuyck, dodavši da bi u sljedećih nekoliko mjeseci svaka članica EU-a trebala pripremiti studiju o mogućnosti uporabe vodika, ali da njegov potencijal otkrivaju i velike industrije.

U Europi, kako je rečeno, prometuje 1.751 vozilo na vodik, u SAD-u 7.450, Japanu 3.219 itd. U Europi trenutno rade 134 punionice za vodik.

Prema Biebuyckovim projekcijama, do 2030. godine u EU-u bi trebalo biti biti oko 1,2 milijuna vozila na vodik, dok bi broj punionica trebao porasti na oko 3.750.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙