FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

6. Info dan mreža i inicijativa EU: Kako učenike i škole pripremiti za vještine budućnosti

ZAGREB, 30. rujna 2019. (Hina) - Pod nazivom "Karijerno obrazovanje učenika u smjeru usvajanja vještina budućnosti" u ponedjeljak je održan 6. Info dan mreža i inicijativa EU koji je okupio praktičare s područja obrazovanja kako bi međusobno podijelili iskustva i znanja o tome na koji način učenike i škole pripremiti za vještine budućnosti.

Jedan od glavnih ciljeva projekta bio je upozoriti na važnost cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja, s posebnim naglaskom na važnost pripreme učenika za usvajanje vještina budućnosti te umrežavanje i povezivanje različitih dionika iz područja obrazovanja, navodi se u priopćenju Agencije za mobilnost i programe EU.

Takav tip suradnje i razmjene iskustva dobar je put prema ostvarenju krajnjeg cilja, potpori učenicima da informirano i zrelo donesu važne životne odluke o budućem obrazovanju i zaposlenju. Na taj će način biti spremni za zanimanja budućnosti i konkurentni na tržištu rada, naglasila je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU) Antonija Gladović.

Kako će tehnološki napredak u budućnosti još snažnije oblikovati našu svakodnevicu poželjne će biti vještine kao što su kreativnost i inovativnost, emocionalna inteligencija, komunikacijske i međukulturalne vještine, različitost i mobilnost, upravljanje te odgovornost.

Istraživanje koje je proveo Institut za razvoj tržišta rada pokazalo je s kojim se problemima danas suočavaju poslodavci u Hrvatskoj te prema kojim kriterijima biraju buduće radnike. Nedostatak radnog iskustva i stručne prakse te nemotiviranost kandidata za radno mjesto za koje su se prijavili neki su od najučestalijih problema.

Uz adekvatno obrazovanje i iskustvo, upravo je motiviranost za posao jedan od važnih kriterija prema kojima današnji poslodavci biraju svoje buduće djelatnike, poručio je Antonio Matković iz Instituta za razvoj tržišta rada.

Marija Zovko Kordić, voditeljica talenata i razvoja u A1 Hrvatska, potvrdila je kako uz STEM vještine, koje su najtraženije u telekomunikacijskoj branši, u A1 prilikom odabira budućih zaposlenika sve veću pozornost pridaju osobinama ličnosti kandidata, poput timskog rada, spremnosti za usvajanje novih znanja i vještina, preuzimanja odgovornosti i inovativnosti.

Nagradu Youthpass dobio Matija Konječić

Druženje je ujedno bila i prigoda za dodjelu nagrade Youthpass tvorcu najkreativnijeg slogana s asocijacijama na mlade, vještine i učenje. Putovanje na Europsko događanje mladih u Strasbourg 2020. godine osvojio je Matija Konječić iz Hrvatske sa sloganom: "Youth pass(es) by, but knowledge and experiences stay for life! Make yourself a timetraveler throughout Erasmus+ galaxy and enjoy in numerous projects!".

Na Info danu predstavilo se sedam inicijativa i mreža koje djeluju u sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a koje se dotiču teme profesionalnog usmjeravanja učenika i mobilnosti u svrhu obrazovanja: Euroguidance, Eurodesk, Europass, eTwinning, ECVET, Eurydice i Youthpass.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙