FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP kaže kako 24 kandidata za povjerenika mogu pristupiti saslušanju, postupak suspendiran za dvoje

BRUXELLES, 26. rujna 2019. (Hina) - Odbor za pravna pitanja odlučio je četvrtak da 24 od 26 predloženih povjerenika mogu pristupiti saslušanjima koja počinju sljedeći tjedan, a za dvoje povjerenika utvrđeno je postojanje sukoba interesa i dok se to ne razriješe ne mogu biti saslušani.

"Zeleno svjetlo za saslušanje 24 povjerenika Europske komisije. Za dvoje kandidata, iz Rumunjske i Mađarske, postupak je suspendiran jer je utvrđen sukob interesa", objavio je glasnogovornik Parlamenta Jaume Duch.
Slijedom toga, Europski parlament će poslati pismo novoizabranoj predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen kako bi se razriješila ova situacija.
Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta izglasao je u četvrtak da postoje sukob interesa kod dvoje kandidata za povjerenika u novoj Europskoj komisiji, Rumunjke Rovane Plumb i Mađara Laszla Trocsanyia i da ne bi trebali ići na saslušanje dok se ta pitanja ne razriješe. 
Rumunjka Rovana Plumb, koja dolazi iz redova socijaldemokrata, predložena je za povjerenicu za promet, Trocsanyi, kojeg je predložila mađarska vlada na čelu sa strankom Fidesz, predložen je za povjerenika za proširenje.
Odbor za pravna pitanja ima ovlasti suspendirati saslušanja predloženih povjerenika ako postoji sumnja u sukob interesa. Saslušanja pred nadležnim odborima su preduvjet za izglasavanja Komisije u Europskom parlamentu.
Odbor za pravna pitanja donio je ove odluke nakon što je analizirao deklaracije o financijskom interesu i saslušao dvoje predloženih kandidata.
Svi predloženi povjerenici moraju ispuniti te deklaracije u kojoj moraju navesti sve dužnosti koje su obavljali u zadnjih 10 godina, financijske interese koji bi mogli upozoravati na sukob interesa te članstvo u tijelima koja mogu utjecati na obavljanje dužnosti povjerenika. To nije imovinska kartica i ne postoji obveza prijavljivanja sve imovine koju kandidat ima. Ali, dužan je primjerice prijaviti dionice koje eventualno ima u nekoj tvrtki, a čije bi poslovanje možda moglo imati veze s Europskom komisijom, poput dodjele državnih potpora i slično.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙