FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija potvrdila da je dobila neke "papire" od Velike Britanije

BRUXELLES, 19. rujna 2019. (Hina) - Europska komisija je u četvrtak potvrdila da je od Velike Britanije dobila određene "papire" koji se odnose na zaštitni mehanizam za irsku granicu, ali da u ovom trenutku ne može reći je li riječ o konkretnim prijedlozima koji bi omogućili napredak prema dogovoru o brexitu.

"Primili smo dokumente od Ujedinjene Kraljevine i na temelju njih danas i sutra vodit ćemo tehničke razgovore o nekim aspektima koji se odnose na carine, industrijski proizvedenu robu, sanitarna i fitosanitarna pravila", rekla je glasnogovornica Mina Andreeva. 

"Zasad su to papiri i dok ih detaljno ne proučimo ne možemo ih drukčije nazvati nego papirima", dodala je.

Proteklih dana i tjedana britanski premijer Boris Johnson stalno je ponavljao da ima napretka u razgovorima s EU-om kako bi se, za britansku stranu neprihvatljiv, zaštitni mehanizam za izbjegavnje tvrde granice na irskom otoku izbacio iz sporazuma o razdruživanju. 

Europska komisija je sve dosad tvrdila da nikakav pisani prijedlog nisu dobili u tom smislu.

Andreeva je rekla da ne postoji krajnji rok za dostavu takvih prijedloga, ali naglašava kako vrijeme ističe jer se približava 31. listopada kada bi Britanija trebala izići iz EU-a.

Predsjednik EK-a na odlasku Jean-Claude Juncker je u srijedu u Strasbourgu otkrio kako se u ponedjeljak, uz glavnog europskog pregovarača za brexit Michela Barniera, sastao s Johnsonom i kako su imali "prijateljske, konstruktivne i pozitivne razgovore".

Dodao je i kako je Johnsonu poručio da nije "emocionalno vezan" za backstop, nego za ciljeve koje se žele postići tim mehanizmom, no da britanska vlada još nije izašla s alternativnim prijedlogom za pitanje irske granice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙