FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kolumbiji nova pomoć EU za mir i venezuelske migrante

BOGOTA, 13. rujna 2019. (Hina/AFP) - Šefica europske diplomacije Federica Mogherini najavila je u četvrtak novu pomoć za Kolumbiju za provedbu mirovnog sporazuma potpisanog s bivšom gerilom Farc i pomoć tisućama venezuelskih migranata koji bježe iz zemlje u krizi.

"Mirovni sporazum je glavna obveza Europske unije prema Kolumbiji, u financijskom i u političkom smislu", naglasila je Mogherini u zajedničkoj izjavi s kolumbijskim predsjednikom Ivanom Duqueom u Bogoti.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove je najavila 4,5 milijuna eura pomoći Povjerenstvu za istinu i 3,3 milijuna Jedinici za potragu za nestalima prema dogovoru iz 2016. koji je omogućio razoružanje marksističke gerile Farca i njihovu transformaciju u političku stranku.

"Primjena mirovnog sporazuma je jedini put kojim treba ići", rekla je diplomatkinja tijekom posjeta Kolumbiji. Ona je istaknula da vjeruje da Duque poštuje dogovoreno, iako je pokušao unijeti promjene u tekst koji smatra preblagim prema bivšim pobunjenicima.

Do danas je EU isplatila 645 milijuna eura Kolumbiji za mir, među kojima je i zajam Europske banke za ulaganja.

Mogherini drži da primjena sporazuma napreduje iako nailazi na probleme i izazove, poput ubojsatva stotina čelnika zajednica, branitelja ljudskih prava i bivših gerilaca nakon zaključenja tog sporazuma kojim se kani okončati oružani sukob stariji od 50 godina između Farca i države.

Mogherini je također najavila novu pomoć od 30 milijuna eura Kolumbiji za identificiranje i društveno-gospodarsku integraciju venezeulskih migranata. EU je do danas isplatila 130 milijuna eura kolumbijskim vlastima za prihvat više od 1,3 milijuna od 3,6 milijuna osoba koje su prema podacima UN-a pobjegle iz bivše susjedne naftne sile nakon 2016. 

Mogherini je rekla da se EU i Kolumbija slažu da je potrebno zadržati pritisak i postići političko rješenje koja bi vodilo do slobodnih predsjedničkih izbora u Venezueli, jer se humanitarna kriza svakog dana pogoršava.

Duque ne priznaje svog venezuelskog kolegu Nicolasa Madura i u veljači je priznao oporbenog čelnika Juana Guaidoa privremenimp predsjednikom, nakon što je Caracas prekinuo odnose s Bogotom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙