FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Zagorski gospodarski zbor

KRAPINA, 12. rujna 2019. (Hina) - Na 27. Međunarodnom sajma gospodarstva – „Zagorskom gospodarskom zboru“, koji je u četvrtak otvoren u sklopu 54. Tjedna kajkavske kulture u Krapini, predstavlja se 250 izlagača iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica poljoprivrede Marija Vučković na otvorenju je naglasila da se Krapinsko-zagorska županija i sjever Hrvatske s pravom diči gospodarskim uspjesima ta da su „perjanica robnog izvoza i opstanka prerađivačke industrije, s dugom tradicijom i vrijednostima koje krase ljude“.

Podsjetila je na Vladine napore da pomogne gospodarstvu. "Sa 6 milijardi kuna rasterećeno je gospodarstvo u tri kruga porezne reforme, daljnje 3,5 milijarde kuna bit će u 4. krugu. I u administrativnom rasterećenju gospodarstva uštede su 2 milijarde kuna", kazala je Vučković.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić istaknuo je da je gospodarstvu na raspolaganju 7,22 milijardi kuna poticaja, od čega su za 6,7 milijardi kuna objavljeni natječaji, a više od 2 milijarde kuna je dodijeljeno.

Antonić je kazao i da "ima dobru, ekskluzivnu vijest za obrtnike". "Danas na Vladi prihvaćene su izmjene zakona o obrtu s brojnim nadležnostima koje se vraćaju HOK-u. Može se kad se hoće i to radimo svaki dan", poručio je Antonić.

Vlada je, naime, u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o obrtu, kojima među ostalim želi unaprijediti obrazovanje za vezane obrte koje se provodi po modelu naukovanja te pojednostavniti administrativne procedure vezane uz obrtništvo.

Među ostalim, predlaže se ukidanje cijene obrtnice, cijene odobrenja za obavljanje domaće radinosti i sporednog zanimanja, ukidanje pravilnika o djelatnostima koje se mogu obavljati kao sezonski obrt te produljenje ukupnog trajanja sezonskog obrta sa šest na devet mjeseci kao dio ili doprinos administrativnog rasterećenju obrtnika.

Županija partner ovogodišnjeg gospodarskog sajma u Krapini je Varaždinska županija, a župan Radimir Čačić rekao je da je ova regija „kičma ozbiljne proizvodnje Hrvatske“ te poručio Vladi da reforme ne radi preko novca županija, gradova i općina.

„Reformi sva podrška i pljesak, posebno za ovaj kraj. Daj šansu ljudima. Nije bez veze plaćeni topli obrok. Onome s 5000 kuna, tisuću je jako važno. Plaćeni vrtići od poslodavca također. Jedino molim da se to čini s novcem države, a ne županija, gradova i općina“, kazao je Čačić.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović podsjetio je da su prema gospodarskim pokazateljima gradovi na sjeveru Hrvatske najuspješniji, a krapinsko-zagorski župan Željko Kolar osvrnuo se na brojke.

U 2018. godini ostvaren je prihod od prodaje u inozemstvu od 4,2 milijarde kuna, što je rast od 10,3 posto u odnosu na godinu ranije. U istom razdoblju ostvaren je uvoz u iznosu od 2,38 milijardi kuna, te je pokrivenost uvoza izvozom Krapinsko-zagorske županije 176 posto.

"Zagorskim gospodarskim zborom zahvaljujemo gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima na sjajnim gospodarskim rezultatima, kontinuirano od druge polovine 2013. godine. Imaju sjajne pokazatelje, a s druge strane na sajmu imaju mogućnost da se prezentiraju, da s obrtnicima i gospodarstvenicima iz drugih europskih zemalja, s kolegama iz drugih županija vide koja je to niša koja bi ih mogla spojiti i da zajednički izađu na neka druga tržišta te da svoje proizvode dignu na još višu razinu“, rekao je župan Kolar.

Broj novoosnovanih tvrtki u Krapinsko-zagorskoj županiji prošle je godine porastao za 11,5 posto, dok je broj zaposlenih povećan za 4,9 posto. Ukupni prihodi poduzetnika Krapinsko-zagorske županije iznosili su 13 milijardi kuna, što je povećanje za 10,6 posto.

U sklopu trodnevne gospodarske manifestacije u Krapini bit će održane prezentacije, edukacije i radionice uz predstavljanje poslovanje najuspješnijih kompanija.

„Zagorski gospodarski zbor“ otvorila je robotica CRUZR. Gospodarski će sajam završiti u subotu, a za posjetitelje je otvoren od 10 do 22 sata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙