FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen program obilježavanja 225. obljetnice parka Maksimir

ZAGREB, 11. rujna 2019. (Hina) -  U povodu 225 godina postojanja jednog od najpoznatijih simbola Grada Zagreba i remek-djela parkovne arhitekture Parka Maksimir, Javna ustanove Maksimir, od 13. do 15. rujna, organizira spektakularan prigodni umjetnički i popratni program, najavio je u srijedu ravnatelj te ustanove Luka Čuljak.

"Kada je otvoren, park je bio najsuvremeniji, najelitniji i najpotpuniji zahvat na području grada i puno šire. Danas je on aktivni dio gradskog prostora kojeg želimo sačuvati i zadržati njegovu prestižnost među europskim povijesnim znamenitostima. U parku ima stablo starije od 600 godina, koje je u konkurenciji za izbor 'najstabla' u RH", rekao je Čuljak na konferenciji za novinare.

Bogat popratni program, kazao je, počinje u petak 13. rujna kada će biti projekcija dječjeg filma "Družba Pere Kvržice"na livadi pored Vidikovca te dodjela medalja i diploma prvim polaznicima novog edukativnog programa Javne ustanove – Maksimir 'Mali maksimirski rendžer', odnosno Mali maksimirski čuvar prirode koji je prošlo 58 osnovnoškolaca.

Trodnevna manifestacija bit će okrunjena koncertnim spektaklom Pianotron - the Floating Concert Zvjezdana Ružića, peterostrukog dobitnika nagrade Porin. Koncert će biti održan u subotu 14. rujna u 19,30 sati na Drugom jezeru, koje tom prilikom postaje najljepša prirodna pozornica ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj, nego i puno šire.  Inovativnost koja se očituje od osnutka Parka kao prvog perivoja otvorenog tipa promovirat će i Ružić izvedbom svog programa na dosad neviđenoj kombinaciji instrumenata, koncertnom klaviru i Mellotronu, čije romantične melodije nikoga neće ostaviti ravnodušnim, rečeno je na konferenciji.

Pijanist Zvjezdan Ružić nastupa na Drugom maksimirskom jezeru

Pijanist Zvjezdan Ružić najavio je svoj nastup na Drugom maksimirskom jezeru svirajući istodobno na koncertom klaviru i melotronu, analognom sintesajzeru iz 60-tih godina prošlog stoljeća, koji su inače proslavili Beatlesi i drugi britanski bendovi. Izrazio je i uvjerenje da će se njegovo muziciranje dobro uklopiti u tako posebnom prirodnom ambijentu.

U subotu od 10 sati kod Velike pozornice bit će održan edukativno-zabavni Piknik s HiPPom, gdje za sve trudnice i mame  dolaze i  HiPP nutricionisti pa će posjetitelji moći potražiti besplatne savjete o trudnoći ili prehrani i njezi njihove djece. Djeca će također moći i od 16,30 sati vježbati s HiPPom i trenerom Marijom Mlinarićem. 

U nedjelju, 15. rujna, od 10 sati kod Vratareve kućice posjetitelji će, svaki puni sat, moći sudjelovati u vođenim turama kroz Park kako bi se upoznali sa njegovim znamenitostima, rekao je ravnatelj Čuljak pozvavši građane da ga posjete.

Posebnost toga događaja, a s ciljem promocije i očuvanja prirodne ljepote Parka, prepoznao je Grad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem kao glavnim pokroviteljem, istaknula je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Kada se prije 225 godina otvorio Park Maksimir bio je europski fenomen i tek drugi park u Europi otvoren za građanstvo jer su, podsjetila je, do tada parkovi bili dijelovi dvorskih velikaških zdanja koje su mogli koristiti samo oni koji su u njima živjeli. "Koncept slobodnog vremena i uživanja u šetnji parkom je u to vrijeme bio nešto novo i nepoznato. Svi posjetitelji Parka i građani Zagreba prepoznaju vrijednost te krajobrazne arhitekture i tradicije koja je i dan danas nešto posebno na području Europe u cjelini. Ponosni smo na Park i nakon modernizacije ZOO-a, jezera će biti nakon 225 godina dostupna i građanima sa teškoćama u kretanju", rekla je zagrebačka dogradonačelnica.

Vjeruje, kaže, da će u prigodnom programu svi građani naći nešto za sebe i ovaj rujanski vikend provesti u prirodi sa svojim obiteljima.

Svi programi su besplatni, a organiziraju uz Javnu ustanovu Park Maksimir organizator je i agencija Pedicab.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙