FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo projekt Priče sa stilom Muzeja za umjetnost i obrt

ZAGREB, 9. rujna 2019. (Hina) - Edukativno-kreativnom radionicom Pedagoškog odjela Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici u ponedjeljak je počeo interdisciplinarni program Priče sa stilom, koje će publici kroz muzejska, književna i kazališna događanja približiti umjetničke stilove gotike, renesanse i baroka.

MUO je projekt prijavio na natječaj Ministarstva kulture za razvoj publike. "Razmišljali smo o projektu kojim bismo pokušali doći do publike koja još nije otkrila čari našeg muzeja i odlučili se na suradnju s Knjižnicama Grada Zagreba kako bismo njihovu publiku pokušali zainteresirati za ono što mi nudimo, a našoj publici prezentirali ono što knjižnice imaju za ponuditi", rekla je Iva Novak, muzejski pedagog Muzeja za umjetnost i obrt.

Sanja Repanić Blažičko iz Knjižnica grada Zagreba kaže da će u tom interdisciplinarnom projektu stalni postav Muzeja poslužiti kao autentična kulisa pojedinom umjetničkom razdoblju, pa će svako stilsko razdoblje na neki način postati akter kroz likovnost, književnost i kazališno uprozorenje.

"Zamislili smo to kao, kako kaže Houellebecq, širenje područja borbe, u smislu da pozivamo korisnike da iz dvodimenzionalnog svijeta knjige ušetaju u trodimenzionalni prostor muzeja, a muzejsku publiku iz prostora muzeja u svijet knjige i književnosti", napomenula je.

Svaki mjesec središnje događanje je Stilski četvrtak u MUO u Stalnom postavu tog muzeja, u dvoranama gotike, renesanse i baroka, ovisno o razdoblju koje se obrađuje.

U prvom Stilskom četvrtku, 12. rujna, u dvorani Gotika Stalnog postava MUO, muzejska kustosica govorit će o stilskim obilježjima tog razdoblja, potom će djelatnice Knjižnica grada Zagreba govoriti o srednjovjekovnoj književnosti, a kazališna družina Rebel, pod umjetničkim vodstvom glumca Mirana Kurspahića, izvest će odabrano književno djelo pojedinog stilskog razdoblja.

Prvi četvrtak to je tekst iz Canterburyskih priča Geoffreyja Chaucera koji je, napomenula je Repanić Blažičko vrlo reprezentativan jer zrcali svjetonazor tadašnjeg srednjovjekovnog čovjeka, ali je i sam po sebi reprezentativan djelu za srednjovjekovnu književnost.

Razdoblje renesanse bit će obrađeno kroz edukativno-kreativnu radionicu 30. rujna u Gradskoj knjižnici te 10. listopada u dvorani Renesansa Stalnog postava MUO uz dramsko uprizorenje odabranog teksta iz Sna Ivanjske noći Williama Shakespearea.

Razdoblje baroka bit će obrađeno kroz edukativno-kreativnu radionicu 28.listopada u Gradskoj knjižnici te 7. studenog u dvorani Barok Stalnog postava MUO uz dramsko uprizorenje odabranog teksta iz Život je san Pedra Calderóna de la Barce.

Programi će se prikazivati na You Tubeu, a zainteresirani se mogu informirati i prijaviti putem društvenih mreža i web stranica Knjižnica grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙