Pedesetak domaćica u pet skupina na dugim je stolovima spremilo više od tisuću porcija tog specijaliteta za što je utrošeno 150 kilograma brašna ručno oblikovanoga na poseban način – brašnjavim dlanovima i drvenom iglom pretvorenoga u šupljikavu tjesteninu.
Sve su sa zanimanjem pratili i turisti, koji su uz savjete domaćica, kroz radionicu “Učini sam pijat žrnovskih makaruni” na dasci mijesili tijesto, da bi se nakon kuhanja i sami osladili vlastitim proizvodom.
Za to vrijeme muškarci su pazili na osam velikih kotlova u kojima se kuhao 'šug’ od 150 kilograma junećega mesa i 25 kilograma rajčice i domaće kapule (luka) te raznih dodataka žrnovskih domaćica.
Brojni su posjetitelji kušali makarune i uz njih poznata korčulanska vina, a večer je upotpunjena glazbeno folklornim programom i zabavom.
Svima koji su pomogli da manifestacija uspije, zahvalila je predsjednica udruge Žrnovski makaruni Fani Duhović, ističući kako će prikupljena sredstva biti korištena u humanitarne svrhe. Uz to, članice Lige protiv raka na posebnom su štandu spremale prikle i pogačice.
Žrnovsku makarunadu organizirali su udruga Žrnovski makaruni, mjesni odbori Žrnovo i Postrana te ugostiteljski obrt Žrnovski dvori, uz pokroviteljstvo Grada Korčule i Turističke zajednice Korčula.
KORČULA, 12. kolovoza 2019. (Hina) - Žrnovska makarunada, 12. manifestacija spremanja tog čuvenog kulinarskog specijaliteta, održana je u nedjelju navečer u Žrnovu na otoku Korčuli, a imala je i humanitrani karakter.