FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neizvjestan brexit smanjio britansku proizvodnju automobila

LONDON, 31. srpnja 2019. (Hina/dpa) - Britanska proizvodnja automobila u prvom je polugodištu na godišnjoj razini smanjena za 20,1 posto, na 666.521 vozilo, priopćilo je u srijedu britansko udruženje automobilske industrije, koje taj pad pripisuje neizvjesnosti oko modela izlaska UK-a iz Europke unije.

Lipanj je 13. uzastopni mjesec smanjenja proizvodnje, u kojemu je proizvodnja prema podacima Udruge proizvođača i trgovaca motornim vozilima SMMT pala za 15,2 posto.

Oko 80 posto vozila proizvedenih u Britaniji izvozi se u EU. Objava najnovijih podataka vremenski se poklapa s dolaskom na premijersku dužnost Borisa Johnsona koji inzistira na tome da zemlja, 31.listopada, izađe iz EU sa ili bez dogovora.

Automobilska industrija snažno se protivi brexitu bez dogovora, strahujući od carina i poremećaja u opskrbnim lancima.

SMMT je priopćio da su ulaganja u automobilski sektor, najveći britanski pojedinačni izvoznik robe s udjelom višim od 14 posto, također pala za 70 posto u prvoj polovini godine, na 90 milijuna funti (109 milijuna dolara).

„Današnje brojke rezultat su globalne nestabilnosti u kombinaciji s neprestanim strahom od brexita bez dogovora.Taj strah uzrokuje zaustavljanje investicija, novca koji bi se bolje utrošio na rješavanje tehnoloških i ekoloških izazova, budući da se stotine milijuna funti preusmjeravaju na ublažavanje štetnih utjecaja brexita”, rekao je izvršni direktor SMMT-a Mike Hawes.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙