FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novoregistriranih traktora stabilizirano, a rabljenih "eksplodiralo"

ZAGREB, 23. srpnja 2019. (Hina) - Tržište novoregistriranih traktora u prvih šest mjeseci ove godine se stabiliziralo, no "eksplodiralo" je tržište rabljenih traktora, pokazuju podaci Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj.

U prvih šest mjeseci ove godine ukupno je u stanicama za tehnički pregled novoregistrirano 939 traktora što je za 380 komada ili čak 68 posto više nego lani kada je također zabilježen veliki porast u odnosu na isto razdoblje nekoliko prethodnih godina, navode iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme.

No ističu kako je istodobno prvi puta registrirano čak 2.125 rabljenih traktora, što je gotovo 2,3 puta više nego u prvom polugodištu lani i gotovo duplo više od ukupnih godišnjih brojki u razdoblju od 2014. do 2017. godine.

Može se konstatirati da se tržište novoregistriranih traktora po broju prisutnih brendova stabiliziralo te se i dalje očekuje porast prodaje novih traktora u Hrvatskoj, no zabrinjavajuće je to što je tržište rabljenih traktora "eksplodiralo", kazao je dopredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme i direktor Poljoopskrbe-Međunarodne trgovine Franjo Dominković.

Najviše registriranih rabljenih traktora, kako navodi, je iz istočne Europe odnosno s istoka.

Najbrojniji su traktori IMT kojih je registrirano 412 komada, a ti se traktori ne proizvode već pet godina od kada je tvornica u Beogradu bankrotirala.

Registrirano je i više traktora iz tvornica koje su davno prestale proizvoditi traktore - primjerice rumunjski Univerzal (registrirano 39 komada), poljski Ursus (86 kom), Renault iz Francuske (52 kom) te naši Torpedo (71 kom) i čak 79 traktora Tomo Vinković.

"I nas, poznavatelje tržišta traktora u Hrvatskoj, iznenadila je količina uvezenih traktora u prvih šest mjeseci ove godine", ističe Dominiković napominjući da su podaci Agronomskog fakulteta, koji je ovlašten izdavati dozvole za uvoz rabljenih traktora, to i najavljivali.

Iz tih podataka za 2017. i 2018.  vidljivo je da je prosječna starost traktora preko 20 godina, a dosta ih je starosti iznad 35 godina pa čak i iznad 50 godina, kaže Dominković.

Prema njegovim riječima to su uglavnom traktori koje nabavljaju mali poljoprivrednici iz bespovratnih potpora iz EU fondova od 15.000 eura.

U Udruzi su mišljenja kako je to štetno i za poljoprivrednike i za Hrvatsku te da nismo dužni zbog EU potpora "čistiti ni EU skladišta rabljene mehanizacije, niti ona izvan EU-a".

"Ako se ne može potpuno zabraniti uvoz ili nabava na EU tržištu rabljenih traktora onda je hitno potrebno ograničiti godine starosti i to do pet godina", poručili su iz Udruge napominjući da bi to pomoglo i našim proizvođačima traktora u prodaji na domaćem tržištu. Hrvatska naime ima dva proizvođača traktora.

Raste prodaja novih traktora

U Udruzi drže kako je pozitivno što raste prodaja novih traktora, na što je, kako navode, prije svega utjecalo korištenje potpora iz Programa ruralnog razvoja.

Kad se izuzmu novoregistrirani Belarus traktori, kojih je u prvih šest mjeseci ove godine registrirano čak 335 komada, prisutan je trend značajnog porasta, napominju iz Udruge.

Kod uspoređivanja pojedinih brendova vidljivo je da najveću količinu novoregistriranih traktora čine traktori proizvedeni u zapadnoj Europi odnosno u EU.

Pri tom su na čelu John Deere sa 114 komada, zatim Deutz sa 68 komada, Lamborghini sa 63 komada te New Holland s 44 traktora, navode iz Udruge te dodaju kako je mnogo brendova dostiglo i prestiglo prodane količine u najboljim godinama uglavnom u 2008. i 2009. godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙